Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Egészségvédő algák

Egészségvédő algák

Fotó: altibbi.com

A keleti konyhában és a makrobiotikus alapanyagok közt is találunk tengeri zöldségeket. Élelmi értéküket az adja, hogy természetes ásványi anyag tartalmuk hamar felszívódik, lúgosítják a vért, méregtelenítenek, ezáltal fokozzák a kiválasztást, serkentik az emésztést, ezáltal a hatásos fogyókúra részei lehetnek. Mindegyik fajtának egy kicsit más hatása erősebb.

Az algák fontos szerepet játszanak a civilizásiós betegségek gyógyításában, illetve fogyasztásukkal megelőzhetjük azokat, mint például a magas vérnyomást, az érelmeszesedést, az allergiákat, az arthritist, a reumát, az idegfájdalmakat, ezenkívül segít eltávolítani a szövetekből a túlzott húsfogyasztás, tejtermék- és cukorfogyasztás következtében felhalmozódott zsírt és nyálkalerakódásokat, tehát fogyasztó hatásúak.

Alig egy hónap múlva lesz két éve, hogy Japánban földrengés következtében a cunami által megrongált fukusimai atomerőmű radioaktív hűtővize a tengerbe szivárgott, a mentés során is a tengerbe eresztettek 11 ezer köbméter szennyezett vizet. A híradások arról számoltak be, hogy az erőmű közelében élő állatoknál előfordulhatnak mutációk, ennek ellenére a szakemberek úgy látták, hogy hosszú távon nem fenyegeti jelentős veszély sem a tenger élővilágát, sem a tengeri élőlényeket fogyasztó emberek egészségét.

A makrobiotikának van egy jellemző táplálkozási ajánlása a káros radioaktív hatások kivédésére. Érdekes, hogy éppen ezek a táplálékok - mint például a miszó, a tengeri algák - hatásuk révén erősítik az immunrendszert, tehát védenek a radioaktivitással szemben. A miszókrémben lévő tengeri só, a tengeri élőlények, az algák, főként a kombu és a nori alga jódtartalma serkenti az anyagcserefolyamatokat irányító pajzsmirigy működését, ezáltal egészségvédő szerepet töltenek be.

A gyártó, forgalmazó cégek minden biztonsági intézkedést megtesznek, hogy a termékeik minősége ne szenvedjen kárt, és nem kerül forgalomba olyan alapanyag, amely sugárfertőzött volna. Mindamellett valamennyi érző és gondolkodó emberi lény megrendülve veszi tudomásul a világunkban történő katasztrófa méretű változásokat, miközben tudva tudjuk, hogy egy Földünk van, s bolygónkon minden összefügg, lakói nem függetleníthetik egymástól magukat. De nem kell olyan messzire menni, időnként előfordul, hogy hozzánk közelebbi laborból is szivárog radioaktív jód. Az alga és a miszó tehát ismét aktuális védőétel! Fogyasszuk gyakrabban levesek, zöldségételek, saláták alapanyagaként.

Mit tartalmaz az alga?

Teljes értékű ásványi agyag forrás: kálcium, foszfor, magnézium, vas, jód, nátrium. Vitaminforrás: A, B1, B12, C. Könnyen emészthető fehérjéket és szénhidrátokat.

Nálunk is kedvelt fogás a szusi, - hallal, zöldséggel nori algalapba tekert kis falatok ezek, mintegy 60 fajtája létezik. Ajánljuk azonban napi fogyasztásra a wakame algát is. A wakame japán szó és azt jelenti, „fiatal kendő”, mivel a tengerben vékony, finom, szinte selymes, hullámos zöld kendőre hasonlít, és ilyen lesz a levesben is. A megmosott, kb. 10 cm-s darab wakamét 10 percig hideg vízben áztatjuk, majd kis darabokra vágva főzelékbe, levesbe (pl. miszóleves) főzve fogyasztjuk.

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021