Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Felfüggesztett kávé mozgalom

Piovasco Piovasco

Pár napja itthon is futótűzként terjed az interneten egy történet a felfüggesztett kávé mozgalomról, ami eredendően egy olasz hagyomány (keletkezésének pontos dátumát senki sem tudja megmondani biztosra), aminek az a lényege, hogy előre kifizetnek kávét az emberek, hogy az is részesüljön egy jó forró kávéban, aki nem teheti meg.

Úgy működik, hogy valaki bemegy kávét venni, rendel kettőt és elvisz egyet (persze a variációk sora végtelen) és amelyiket otthagyja azt ’felfüggesztett’ kávénak otthagyja. Ezután a rászorulók bemennek a kávézóba, és megkérdezik van-e felfüggesztett kávé :) Óhatatlanul is eszünkbe jutott a Jövő kezdete című film egyik részlete:


Igazán emberi, és nagyon szívleljük azt, hogy egyre több ilyen dolog történik körülöttünk. Az utóbbi hetekben amúgy is varázslat történt, hiszen a nagy hó helyzet miatt kialakult káoszban egymást segítették az emberek a facebookon mindenféle térképekkel, felajánlásokkal, ételszállítással és rengeteg étterem, pizzéria csatlakozott a folyamathoz. Megmutatkozott a közösségi életérzés az egész országban! Hihetetlen jó érzés, hogy ott van a mély és mindent elsöprő jó szándék az emberekben, ez már csak a ráadás, hogy ez a mozgalom is útjára indult.

 

Aki még nem találkozott a facebookon terjedő történettel:

”Egy barátommal betértünk egy kis kávéházba. Miközben leadtuk a rendelést két vendég lépett be és ment egyenesen a pénztárhoz.

„Öt kávét kérünk. Kettőt magunknak és hármat felfüggesztve.”
Kifizették a rendelést, fogták a két kávét és elhagyták a kávézót.

Mi az a „felfüggesztett? - kérdeztem a barátomtól.
Várj egy kicsit és meglátod. – válaszolta.
Ismét bejött néhány ember.
Két lány kért egy-egy kávét, fizetett majd távozott.
Ekkor három ügyvéd lépett be.
Kértek hét kávét. Hármat saját részre és négyet felfüggesztve”.
Amíg azon töprengtem, mégis mire szolgálnak ezek a „felfüggesztett” kávék, élveztem a kellemes napos időjárást, és gyönyörködtem a kilátásban, ami a hangulatos térre nyílt.

Hirtelen, egy kopott ruhákba öltözött, koldusnak látszó férfi lépett az üzletbe, és kedvesen a pincérhez fordult.
,,Van egy felfüggesztett kávé a számomra?”
Ekkor megértettem.
A vendégek előre kifizetnek egy vagy több kávét a saját fogyasztásukon kívül, amelyet megkaphatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebükből vásároljanak maguknak egy meleg italt.

Ez a kezdeményezés Nápolyból indult útjára és terjedt el a Világ számos országában. Néhány helyen nem csak kávét, hanem szendvicset vagy akár egy komplett étkezést is előre lehet fizetni.”

(fordításért köszönet: Iren Farkasnak, közzétette: Gini Papp)

A szöveget több mint 20ezren osztották meg, és sorra érkeznek a felajánlások a kávézóktól, sőt pékségektől és egyéb szolgáltatást nyújtó helyektől. Van már egy facebook oldal is, ahová várják a felajánlásokat: http://www.facebook.com/adjegyetajandekba

Már a szemünk előtt lebeg az is, hogy valaki egy térképet készít a helyeknek, ahol lehet előre kifizetni ebédet, reggelit, kávét, teát, szendvicset. Egy olyan korszakban, ahol több ezer ember áll sorba a Blaha Lujza téren ételért…azt gondoljuk, hogy ez a legkevesebb, amit megtehetünk.  Duplán jó cselekedet, ami beindít egy gyógyító folyamatot, mind a vásárló, mind az eladó, mind a résztvevő részéről.

Végezetül jöjjön egy olyan videó, ami könnyen könnyeket csalhat a szemünkbe, hiszen minden emberben ott lapul a jó, és mindannyian ilyen világban szeretnénk élni :)

 

 


+1 csatlakozók (Suspended Coffee Mo.) nagyobb térképen való megjelenítése

 

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021