Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Hagyományok őrzése a családban

Hagyományok őrzése a családban

Vajon van-e szükség a húsvéti és egyéb hagyományok őrzésére a családban? Meggyőződésem, hogy igen, van!

Sokaknak a húsvét egyet jelent egy kötelező ünnepelnivalóval, ahogy a karácsony is sokakból vált ki ellenkezést, mondván, ne ezen az egy napon szeressük egymást. Ezeknek az ünnepeknek a mondanivalója nem kötelez semmire és ki lehet alakítani a családra jellemző hagyományokat, megemlékezéseket is. Sok helyen fontos elem még ma is a piros tojás, hajnali locsolkodás, tojásfa állítása, sonkafőzés, de ettől eltérni nem bűn. Bátran kialakíthatunk saját hagyományokat is, és számunkra attól lesz különleges a húsvétolás. Ez lehet egy nagy kirándulás, kreatív délután vagy bármi, amiben szívesen részt vesz a család minden tagja.

Húsvétkor ünnepeljük Krisztus feltámadását és egyben a tavaszt, a termékenységet, tehát magát az életet! Az ünnepet megelőzi a 40 napos böjt, melynek utolsó hete a nagyhét, mely virágvasárnaptól nagyszombatig tart. Nagycsütörtök az utolsó vacsora emléknapja, nagypénteken pedig Jézus keresztre feszítésére emlékezünk.
Húsvéti szokás, hagyomány a locsolkodás, a tojásfestés, a sonka és tojás fogyasztása, az ételek megszenteltetése.

A locsolás a megtisztítás, megújulás jelképe. A hagyományos locsolkodást, a vödörrel érkező legények „munkáját” már inkább felváltotta a kisebb mennyiségű vízzel vagy illatos parfümmel, kölnivel való permetezés. Cserébe jár a piros tojás. „Egy legenda szerint mikor Krisztus a keresztfán függött, előtte egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg imádkozni, és Krisztus vére rácseppent a tojásokra. Ezért szokás a húsvéti tojást pirosra festeni. A vallásos magyarázaton túl a piros szín nemcsak a vért, az életet, hanem a szerelmet is jelképezi, és ezért a piros tojás szerelmi ajándék, szerelmi szimbólum is lehet húsvétkor” (forrás: Wikipédia)

Az ünnep, a hagyomány a gyermek számára is értéket jelent, összetartozást, pláne, ha szüleitől ilyen mintát lát.

Ha egy gyermek azt látja, hogy van egy időszak, pár nap, ami különlegesebb, eltér a többitől, izgalom van benne és sok öröm, ő is élvezni fogja. Koruknak megfelelően lehet bevonni őket is a teendőkbe, folyamatokba: legyen szó akár a tojásfestésről, díszítésről, akár a tavaszi dekoráció készítéséről, vagy a húsvéti sütemény tésztájának összeállításáról és persze mesélni nekik erről az ünnepről, Krisztusról Azt hiszem, ebben is a lényeg a kellemes EGYÜTT-LÉT, az öröm, amit a másik létezéséért érzünk. Feldíszíthetjük tavaszi színekben pompázó szépségekkel lakóterünket is, és ha mindeközben lelkünk is ragyogni kezd, feltöltődünk, megújulunk, gyermekünk szeme is fényesebben fog ragyogni! Ünnepeljük együtt az életet, a közös létet, a megtisztulást, üdvözítsük az új lehetőségeket, engedjük be életünkbe a fényességet és adjunk teret a bennünk szunnyadó áhítatnak. Ami a szülőnek örömet okoz, a gyermeknek is boldogság!

Nagy szerepe van a nemi szerepek különbözőségében megmutatkozó mintáknak: különleges dolog, mikor apa elviszi magával kisfiát locsolkodni és büszke érzéssel töltheti el az ezért járó jutalom (hímes tojás, csokoládé, stb.), míg a kislányok szívesen várják finom falatokkal és csinos ruhában édesanyjukkal a legényeket.

Tehát ne azért tartsunk húsvéti ünnepet, mert kell, hanem azért ünnepeljünk, mert élhetünk, mert gyermekeink ragyogó szemmel figyelik az életet, amiről mi adunk nekik képet! Legyen ez a kép különleges, fényes, tarka és izgalmas, amilyen az valójában! Sonkával, tojással, locsolással vagy anélkül!

Kellemes Ünnepet kívánok Mindenkinek!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021