Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Hidratálás futás közben

Hidratálás futás közben

Hogyan-mikor-miért hidratáljam magam futás közben? Sok aggályt hallani futóktól arról, hogy vajon a folyadékbevitel futás közben a legjobb stratégia? A helyes válasz erre a kérdésre az, hogy amelyik módszer a legjobban működik nálad, azt válaszd. A legfontosabb dolog, hogy ásványi anyagokkal (elektrolitokkal) teli folyadékot juttass a szervezetedbe, és azt is rendszeresen.

A cél nemcsak az, hogy hidratált legyél a mai napon, hanem hogy a testedet felkészítsd az elkövetkező edzéseidre is. Igen, egy futó képes arra, hogy végigcsináljon egy 60 perces tempós futást folyadék nélkül, de vajon ki tudja hozni magából a teljesítő képessége maximumát, ha 2%-os dehidratáltság tényezővel számolunk? Valószínűleg nem. Ugyanez a futó másnap ebben a dehidratált állapotban lát majd neki egy újabb edzésnek. A legtöbb sportolónak hosszabb távú céljai vannak, mint pusztán „túllenni” az edzéseken, márpedig a megfelelő folyadékbevitel közvetlenül függ össze a teljesítménnyel.

A testünket természetesen hidratáláshoz is hozzá kell szoktatnunk. Gyakorolnunk kell a folyadék bevitelt edzés közben ahhoz, hogy kezelni tudjuk a mennyiséget, melyre testünknek szüksége van pl. a verseny napján. Ezért rendszeres, hidratáló edzésre is szükség van – az edzések keretein belül.

Íme néhány opció a folyadék pótláshoz:
  • Rejts el néhány elektrolitokban gazdag vizet a tervezett útvonaladon!
  • Készítsd el úgy az edzésterved, hogy útközben érinted a vízkészletet tartalmazó autódat vagy a lakásodat!
  • Vidd magaddal a folyadékot! Könnyű fogású sportkulacs formájában, vagy derékra csatolható övre szerelve. Vagy akár hosszabb edzésekhez hátizsákos megoldással.
Mennyi folyadék szükséglete van a szervezetemnek?

Minden futó másképp izzad. Minél több folyadékot veszítesz, annál többet kell pótolnod. Átlagosan 1-1,5 liter vizet veszít a szervezet óránként, természetesen ez függ a sportoló kondíciójától, a levegő hőmérsékletétől és páratartalmától, illetve a tréning intenzitásától is. Érdemes egy izzadság tesztet végezni, hogy fel tudd mérni a szervezeted igényeit.

  • Mérd meg a súlyod egy intenzív egyórás futás előtt!
  • Jegyezd meg, mennyi folyadékot fogyasztottál az edzésed során, és edzés után mérd meg ismét a súlyod!
  • Számold ki a súlyveszteséged, és add hozzá az elfogyasztott vízmennyiséget!
Néhány tipp a megfelelő hidratáltságért:
  • Fogyassz elegendő folyadékot edzés előtt/közben/után. Érdemes a kiszáradást elkerülendő, mindig pár lépéssel előbb járni!
  • Akkor iszol csak, mikor már szomjan veszel? Késő. Ne várd meg! Igyál!
  • Legalább 3 liter folyadékot vigyél be naponta, PLUSZ amennyit az edzésen izzadsz. Ezzel elkerülheted a kiszáradást, és a teljesítményeden is meglátszik majd.

Vágj bele még ma! Próbáld ki a hidratáló edzést! Hiszen a rendszeres, minőségi folyadékbevitel elengedhetetlen „üzemanyag” a szervezet működéséhez, pláne edzés közben.
Tűzz ki célokat, fejleszd magad... és a legfontosabb: haladj a magad tempójában...
Érezd a szabadságod!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021