Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Homeopátia

Homeopátia

Mi is a homeopátia? Ez egy szelíd és hatásos gyógymód, mely a szervezet öngyógyító erőit mozgósítja. Nem anyagi, hanem információs szinten működik, kihasználva a folyadékok komoly információ átvevő-átvivő tulajdonságát. Tehát, nem gyógynövény terápia, nem aroma-terápia, nem rügy-terápia.

Az említett terápiáknál nem nyer fontosságot az ember egyedisége. A betegségeknek vannak különböző tünetei, de ha homeopátiás kezelést akarunk alkalmazni, akkor mindig figyelembe kell venni az egyénre jellemző és csak rá jellemző megnyilvánulásokat. Az individualizáció azért fontos, mert tudjuk, hogy nem létezik két egyforma ember, sem kémiailag, sem energetikailag. Gyakran mondják, hogy a homeopátiás szerek hatása placebo hatás. Ezt meg lehet cáfolni, hisz a csecsemők, kisgyermekek, állatok gyógyításában is kiválóan működik.

Egészen Hippokratész /i.e. V.sz./ és Paracelsus /XV.sz./ idejéig nyúlik vissza ennek a gyógymódnak az eredete. Az alapokat ők rakták le és de. Christian Friedrich Samuel Hahnemann /XVIII. sz./ építette fel ezt a csodálatos „alkotást”, mely a hasonló hasonlóval gyógyítható elven alapszik. Szemben a hagyományos orvoslással, mely a betegségekkel illetve a tünetekkel szemben próbál hatni pl.: nyomorégésre, savlekötőt, vérzésre véralvadás elősegítőt stb. írnak elő.

Paracelsus gondolatai a gyógyításról:

„ Az orvosnak meg kell találnia a betegség forrását, és nem hagyatkozhat arra, amit a szemével lát. Hiszen a látható csupán jelzés, de nem ok. Ahogyan a füst a tüzet jelzi, bár már nincsen tűz. Nem a tűz füstjét kell eloltanunk, hanem csakis magát a tüzet”

„Egy betegséget semmiképpen sem lehet per contraria - tehát az ellentétes szerekkel – gyógyítani, csak a hasonlóval „

„A betegség elnevezése nem lehet javallat a gyógyszer számára.”

Hippokratész legfontosabb figyelmeztetése:
„nil nocere” vagyis, ne árts!!

Hahnemann lelkiismeretét nem hagyta nyugodni, hogy a különböző ismeretlen betegségeket Ő és kollegái ismeretlen gyógyszerekkel kezelnek, melyek gyakran okoznak újabb panaszokat, rosszulléteket, sőt halált. Kutatott, keresett tovább. 1790-ben olvasott egy cikket arról, hogy a kínafa kérgének gyógyító hatása összefügg a gyomorerősítő hatásával. Az Ő véleménye más volt, azért kis adagokat kezdett enni a fa kérgéből, hogy megtudja igaza van-e abban, hogy a kínafa kérge lázcsillapító hatású: A kéreg fogyasztása során pontosan olyan tünetek jelentkeztek rajta, mint a maláriás betegeken. Amint abbahagyta a kéreg fogyasztását, visszaállt az egészsége is. A kínafa kérgéből készült homeopátiás szer, azért tudja a maláriát meggyógyítani, mert egészséges embernél, aki a kérget fogyasztja, maláriás tüneteket okoz. Az a „Similia similibus curentur” azaz a hasonló hasonlót kezel, vagyis a Hasonlóság Törvénye.

Hahnemann élete során kb. 100 homeopátiás szert vizsgált, mégpedig mindegyiket egészséges emberen próbálta ki. Ő és családja is részt vett ezekben a gyógyszerkísérletekben. Így született meg a Matera medica /gyógyszertan/ mely, a homeopátiában használatos szereket sorolja fel, a hozzájuk tartozó tünetekkel és a homeopátiás Repetitórium /tünetek lajstroma/ mely tartalmazza a gyógyszer beszedését követő tünetek összességét.

Hahnemann legfontosabb műve az Organon, /segédeszköz/ Arisztotelész nyomán, melyben minden tudását, tapasztalatát közreadta.

Az Organon néhány tétele:
  • Ha nyilvánvaló az ok, amely kiváltotta a betegséget, akkor a legelőnyösebb, megszüntetni az okot.
  • A betegség individuális, vagyis megismételhetetlen, annak összes sajátosságával.
  • Az az igyekezet, hogy mindenáron, bármi történjék is, likvidáljuk a tüneteket, káros lehet és halálhoz is vezethet. A lelkiismeretes orvosoknak olyan orvosi fogásokat kell, hogy alkalmazzanak, amelyek nem a tünetek kiiktatására irányulnak, hanem ugyanabban az irányban hatnak, mint maga a betegség. A hasonló hasonlóval gyógyítható és gyógyítható ki.
  • A gyógyszerkészítmények nagy dózisai a betegek számára pusztító hatásúak lehetnek. Ezek annál veszélyesebbek, minél „hasonlóbb” a gyógyszer.
  • A kórbonctan, lévén a halottakról szóló tudomány, nemritkán hamis nyomra vezeti az orvos gondolkodását. Az orvosi művészet teljes egészében az élőknek kell, hogy szentelje magát.
  • A gyógyszer nem helyettesítheti a sebészi beavatkozást, ha arra van szükség.


Homeopátia Hahnemann élete során szembekerült azzal a problémával, hogy nem minden beteget tudott meggyógyítani. Hamar rájött, hogy krónikus betegségekkel van dolga. Külön könyvben foglalkozik ezekkel a betegségekkel és ebben a könyvben ismerhetjük meg a miazma fogalmát is. A miazma patológiás alkati állapotot jelent, az individuum totális betegségét.

Különbség van a betegség és a krónikus betegség között.

A betegség – heveny betegség – az emberi szervezet sajátságos védekezési folyamata, mely a belső rend és egyensúly megőrzésére, illetve helyreállítására törekszik.

A krónikus betegség - az akaratlagosan és természetellenesen megszüntetett zavaroknak eredménye, az ember és az emberiség egészének múltjában.

Ma már a homeopátiának is több irányzata létezik, a hahnemanni elveket követők a klasszikus homeopátiát művelik. Ennek fő feladata az alkati szer megtalálása, mert csak egy olyan szer van, amelyet a betegnek, a hasonlósági törvényt betartva, adhatunk.

Homeopátiás szerek készülnek ásványok, állatok, növények felhasználásával Első lépésben, őstinktúrának nevezett alapoldat készül, mely ezután további hígítási és dinamizálási folyamatokon megy át. PL.: D, azaz decimális hígítás az, melyben az őstinktúrából egy rész mellé 9 rész folyadékot tesznek, és ezt összerázzák az előírt módon, azaz hatványozzák, dinamizálják. Ez a D1-es hígítás. Értelemszerűen a D30-as hígítási formában már az eredeti anyag nem mutatható ki, de az információ ott van és hat. Egy könyv sem a papír és a nyomdafesték miatt lehet értékes, hanem a benne lévő információ teszi azzá.

Különböző hígítási módok használatosak: D, CH, C, LM, Q stb.

Minél nagyobb a hasonlóság annál magasabb potenciát lehet, ill. kell használni. Ha csak a fizikai tüneteket nézzük, akkor a D6 potencia megfelelő, de ha már az érzeteket is figyelembe vesszük, használhatunk, mondjuk D12-es hígítást is.

- Sokan azt gondolják és mondják, hogy a homeopátiás szer a legkisebb anyagot tartalmazó gyógyszer, mert végtelenül hígított. Nos, dinamizálás, vagyis hatványozás nélkül ezeket a szereket nem nevezhetnénk homeopátiás szereknek. –

Minél magasabb a hígítás mértéke, annál mélyrehatóbb a szer hatása.

Tudni kell, hogy a kapható homeopátiás szerek, golyócskák, alkoholos hígítások csak az információ hordozói. Az információ ugyanis nem anyagi tehát ahhoz, hogy megjelenjen, hogy használható legyen, ahhoz kell materiális hordozó, ami esetünkben a tejcukor, alkohol.

A homeopátiás szerek adagolása is individuális, tehát lehetetlen a tubusokra felírni. A homeopátiás monokészítményekhez nincs mellékelve terápiás javaslat sem.

Az adagolás nem csak személyre szabott, hanem teljes egészében eltér a megszokott gyógyszeradagolástól:

"Minden egyes szemmel látható, nyilvánvaló javulás olyan állapot, amely kizárja a gyógyszerek ismételt alkalmazását, amíg az tart, ugyanis minden jó, amit kiváltott a beszedett szer, gyorsan véget érhet"Hahnemann

A komplex szerek, vagyis több komponensű szerek elérhető terápiás javallattal kerülnek forgalomba.

Homeopátiás szereket gyógyszertárakban vásárolhatunk.

Annak ellenére, hogy a monokészítmények mindenféle információ nélkül vásárolhatók meg, használhatók mindenki számára, aki akarja, hisz nagyon komoly irodalom áll rendelkezésre.

Nagyon fontos tudni, hogy a homeopátiás szerek nyálkahártyán keresztül szívódnak fel, ezért a legideálisabb a nyelv alatt hagyni elolvadni a golyókat.

Némely orvos ajánlja, némely ellenzi, hogy magunkat homeopátiával kezeljük. Mindenki döntse el, mit akar. Ha egészségedet, életedet, halálodat, saját kezedbe veszed, akkor ehhez meg van a jogod és lehetőséged.

Ha inkább másra bízod egészségedet, kezelésedet, azt is megteheted, de Te viseled a mindenkori következményeket.

Ki választja a homeopátiát, ki a hagyományos orvoslást, ki a gyógynövény terápiát?

„Minden beteg ember ahhoz a terapeutához kerül, aki az ő szintjének megfelel, s ez fordítva is így van, ezért van minden terapeuta olyan mélyen meggyőződve módszere hatékonyságáról”Thorwald Dethlefsen

Homeopátia Körültekintően kell homeopata orvost választani, hisz nem mindegyik orvos megfelelő, mert vagy homeopata, vagy hagyományos orvos.

Aki a kettőt együtt csinálja, ott valami nem stimmel, mivel homlokegyenest más gondolkodást kíván a homeopátia, mint a megszokott orvoslás. Van homeopata egyesület Magyarországon is és honlapjukon sok segítséget kaphatunk, orvos választás, patika keresés, információ szintjén.

A homeopátiás anamnézis felvétel általában 2-3 órát vesz igénybe, hiszen a mindenre kiterjedő kikérdezés sok ideig tart. Nem árt egy kis önismeret és önmegfigyelés, mert a kérdések nagyon sokrétűek, és ha nem tudunk jó válaszokat adni, akkor nehezebb dolga van a homeopatának. Az anamnézis felvétele már egy jó kis terápiás beszélgetésnek is beillik.

Ma is folyik a homeopátia finomítása, időszerűvé tétele. Ebben az élen jár Rajan Sankaran indiai homeopata aki, az „Érzet módszer” kidolgozásán munkálkodott, természetesen tiszteletben és szem előtt tartva Hahnemann munkásságát. Ha a homeopátia nehezen felfogható anyagias világunkban, akkor az „érzet módszere” végképp érthetetlen annak, aki képtelen kicsit másképp gondolkodni.

A homeopátia Hahnemann óta ugyanazokat a szereket, ugyanolyan módszerrel használja. Legfeljebb gyarapodott /nem is kevéssel/ a szerek száma. De az alapok amiket Hahnemann rakott le stabilak és időt állók.

Szeretnénk megjegyezni, hogy ez a cikk csak figyelem felkeltésnek íródott, nem egy átfogó tudományos mű, hisz annyi remek könyv készült a témában, melyek bárki számára elérhetők.

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021