Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Környezettudatos háztartás

Környezettudatos háztartás

A környezettudatos szemlélet szerinti élet nem kell, hogy hirtelen jövő nagy változásokat jelentsen, amit nehéz elfogadtatni a család tagjaival. Apró, pici lépésekben is megváltoztathatjuk a régi pazarló életmódot és mindegy egyes kis változással egyre "zöldebb" lehet az életünk. Mutatunk néhány lehetőséget, amit könnyedén bevezethet a háztartásban, hogy az környezetbarátabb legyen és még a pénztárcánkat is megkíméli.

A papírhulladék csökkentése érdekében postaládánkra egy egyszerű „Nem kérünk szórólapot” matrica kiragasztása lehet a megoldás.

Esővíz gyűjtése könnyedén és olcsón megoldható, ha az ereszekről elfolyó vizet egy vagy több műanyag hordóban gyűjtjük össze, amit később a kert locsolására tudunk felhasználni.

Jelentős összeget tudunk megtakarítani, ha utána járunk, mit hol lehet megjavíttatni. Keresd meg a közeledben dolgozó cipész vagy bőrdíszműves bácsit, vedd fel a kapcsolatot egy ügyes kezű varrónővel és máris csökkent a kidobált dolgok és forintok száma.

Fürdés vagy zuhanyzás után a víznek nem feltétlenül kell a lefolyóban távoznia felhasználatlanul. 1-2 vödörbe kimerve a következő néhány wc öblítés megoldható vele.

A régi ruhatárat is érdemes áttekinteni és a nem használt darabokat nem kell azonnal kidobni. Használd a fantáziád és keress ötletek az interneten, hogy kevés ráfordítással, miként varázsolhat régi nem használt dolgaidból valami egészen újat és egyedit.

Bevásárló lista nélkül ne indulj el vásárolni! Így elkerülheted, hogy a listádon nem szereplő dolgokat a boltok polcai a nyakadba zúdítsák. Csak azt fogod megvenni, amire valóban szükséged van.

Vásárolj idénytermékeket! Ha olyankor vásárolod meg őket, amikor szezonjuk van akkor valóban friss, hazai áruhoz jutsz lényegesen olcsóbb áron, mint ha idényen kívül vásárolod meg a drága és silány minőségű import változatot, vagy a mirelit és konzerv verziót.

Ha ügyes vagy és megfelelő mennységet vásárolsz a zöldségekből és gyümölcsökből, amikor szezonjuk van, akkor készíthetsz befőttet vagy elteheted fagyasztva, hogy a szezonon kívüli időben is legyen mihez nyúlni.

Kerüld a felesleges csomagolásokat, ezzel is csökkentheted háztatásod hulladékmennyiségét. Észrevetted pl. hogy a legtöbb fogkrémes tubus még egy külön papírdobozba is csomagolva van? Ha olyat választasz, ami mellé nem adnak plusz dobozt máris kevesebb hulladékot cipeltél haza.

Ha piacon vásárolsz akkor az áru a eladó rekeszeiből egyenesen saját szatyrodba kerül, így nem szükséges zacskóba tenni, vonalkód ragaccsal ellátni stb. Savanyúságnak és húsoknak pedig vihetsz magaddal otthonról műanyag dobozt, ahogy tojástartóból sem kell minden héten egy újat haza vinned.

Minden bevásárláshoz vigyél magaddal saját szatyrot vagy kosarat! Így a bolti műanyag szatyrokért nem kell borsos árat fizetned, hogy aztán az is a hulladékok számát növelje otthon.

Csíráztass! Egész évben friss és ízletes vitaminforrás gyorsan és olcsón. Egy zacskó csíráztatni való mag típustól függően néhány száz forintból beszerezhető és több alkalomra való mag található a csomagban.

Tisztítószereink szinte mindegyike lecserélhető olcsó, egyszerű és környezetkímélő változatra, mint az ecet vagy a mosószóda. Kevesebb cipekedés, kevesebb műanyag flakon, több megtakarított pénz és zöldebb háztartás a jutalom.

A haladók már a tisztálkodó szereiket és kozmetikumaikat is maguk készíthetik el, így garantáltan vegyszermentes megoldáshoz jutnak és az alapanyagokba befektetett összeg itt is hamar megtérül.

A ruhák fertőtlenítésére a legolcsóbb és legkímélőbb megoldás a napfény. Használd! :)

A lakásban körültekintően és funkcionálisan elhelyezett lámpákkal csökkenthető az energiafelhasználás. Hangulat világításhoz sok alacsony teljesítményű és divatos megoldást választhatsz, olvasáshoz az olvasólámpa elegendő fényt biztosít nem szükséges a nagy teljesítményű mennyezeti lámpát üzemeltetni, stb.

A hűtő és fagyasztó kerüljön távolabb a sütőtől és tűzhelytől, így a meleg környezet nem kényszeríti a hűtőládát felesleges elindulásra.

Csepegő csapok karbantartása is csökkenti a feleslegesen elfolyt víz mennyiségét.

A papírhulladék nem csak a szelektív szigeteken adhatod le. Vedd fel a kapcsolatot a környékbeli iskolákkal és óvodákkal! A papírgyűjtés még ma is divat, örülni fognak a felajánlásodnak.

Elemek és más veszélyes hulladékok gyűjtésére is számos gyűjtőpont van már, ahol leadhatod őket.

A fel nem használt és lejárt szavatosságú gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket minden gyógyszertárban átveszik tőled. Ne dobd a kukába, mert rendkívül veszélyes hulladék!
Minden papírnak két oldala van. Rajzolásra, jegyzetelésre a második oldal is megfelelő.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021