Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Magzatgyermek napja

Magzatgyermek napja

Tudatosság és ösztönösség a gyermekről való gondoskodásban. Vajon kizárja egymást e két fogalom? Azt gondolom, nem. A tudatosság az én olvasatomban itt nem egy kontrollt jelentő valami, hanem voks amellett, hogy meghallom belső hangomat, összhangba kerülök belső tudásommal és aszerint cselekszem. Éber vagyok a saját jelzéseim iránt, majd ezzel élve éberen, nyitottan tudok gyermekem felé fordulni. Azzal a tudattal fordulok felé, hogy TUDOM, képes vagyok őt és jelzéseit megismerni, úgy reagálni rá, hogy az kapcsolatunkat szorossá fűzze, hogy a köztünk lévő láthatatlan szál ruganyos és erős legyen, hogy fizikálisan és érzelmileg is biztonságban érezze magát, megbízzon magában és a világban. Ez az ösztönös tudás- no és persze a sok gyakorlatba is átültetett próbálkozás és kísérlet- segít hozzá a válaszkészséghez: hogy gyermekem jelzéseire képes legyek adekvát választ adni, miközben elfogadom különleges és egyedi személyiségét.

A válaszkész gondoskodás a magzatok igénye és lételeme is!

Március 25-e a Magzatgyermek Napja, ezért most róluk írok.

Róluk, a bámulatos iramban fejlődő, érző és érzékelő Pocaklakókról, akik egyáltalán nem passzív, hanem nagyon is aktív résztvevői a méhben töltött időnek. A 10. héttől már képesek válaszolni az érintésre, a fájdalmat is érzik. Magzatvíz mintavételnél rögzített ultrahangos felvételen látszik, ahogy a tű elől elhúzódott a kis magzat.

Megérintik a méh falát, játszanak a köldökzsinórral, szopják ujjacskáikat. Az érintésnek nagy szerepe marad megszületés után is!

Az ízérzékelésük kb. a várandósság félidejétől megközelíti az újszülöttekét. Nem a hozzátáplálás első falatkái vagy az anyatej kortyai lesznek az első tapasztalásaik ízlelés terén, hanem a magzatvíz édeskés jellege, melyen az anya ízlése szerint fogyasztott ételek ízei is átszűrődnek.

Tévhit azt gondolni, hogy egy újszülöttet, egy kisbabát csendes helyre kell elszeparálni, mert csendre van szüksége! Egy magzatnak nem a csend a meghatározó puha lakhelyén! Az élet zajai körülveszik: az anya szívverése, pulzálás, vérkeringés, emésztőrendszer zajai, majd a várandósság félidejétől kezdve egyre inkább külön választja a külső zajokat is. Megszületés után ismerősként üdvözlik a „pocaknak” mondott meséket, felfigyel az újra és újra felcsendülő kedves zenére, édesapja hangja sem idegen számára.

Az érzelmek is elérik őket!Egy magzat pontosan tudja, akarják-e őt szülei, szeretik-e, várják-e, ahogy az anyai stressz is eljut hozzájuk. Egy-egy ijedtség, feszültség, rossz élmény nem hagy maradandó nyomot a magzatban, de az állandó stressz sem anyának, sem magzatának nem kívánatos, negatív és romboló hatásai miatt. A felszabaduló nagy mennyiségű stresszhormon átjut a méhlepényen keresztül. Egy magzat számára az egyik legnagyobb stresszforrás, ha édesanyja nem vesz róla tudomást.

Egyes felfogások szerint a magzatok még minden tudás birtokában lévő emberkék, akik tanítani jönnek szüleiket és környezetüket. Az ő választásuk, kik lesznek a szüleik és tudják, miért pont őket választották: magukat és szüleiket ezzel tudják életfeladatuk felé terelni és a fejlődéshez szükséges tapasztalatokat megélni, megéletni.

A gondozói felelősség, az együttélés milyensége szülői felelősség: nem hatalomgyakorlással, nem tekintélyelvekkel célszerű közeledni kisbabánkhoz, hanem alázattal, szívközpontúan.

A kisbabára hangolódás a fogantatás pillanatától kezdődhet.

Hogyan tehetjük érzelmileg gazdagabbá a várandósság hónapjait?
  • pocakfotó-sorozat készítésével emléket is készíthetünk magunknak és nagyobb korban a gyermekek is szívesen nézik vissza, mekkorára nőtt anya pocakja, míg ő benn lakott
  • álomnapló készítésével (a várandós álmok tarkábbak, cifrábbak lehetnek, jelentőségteljesek)
  • az egyre növekvő pocak simogatásával, mikor a magzat elég nagyocska hozzá, játszani is lehet vele : a hasfalon keresztül simogatással lehet lejjebb ill. feljebb „csalogatni”
  • beszélni hozzá, sokat, ránk váró vizsgálatokat elmondani neki, hogy tudja, mire számíthat ezzel ő is (sok anya stresszel a vizsgálatok miatt, ezt a stresszt, izgalmat a magzatok is érzik)
  • énekelni, mondókázni, mesét választani, amit mindennap felolvasunk neki
  • hintaszékben ringatózni
  • sokat pihenni és megadni magunknak azt az időt, mikor befelé koncentrálunk, elképzeljük őt, gondolatban is szeretettel vesszük körbe és sugalljuk felé, hogy várjuk őt és örülünk létezésének
  • megadni magunknak a lehetőséget, hogy szembenézzünk gátló tényezőkkel, félelmekkel, melyek akadályozhatják a várandósságban való elmerülést, szülés folyamatára, gondoskodásra hatással lehetnek (pl. anya-magzat kapcsolatanalízissel)

Ebből is látszik, hogy a várandósság, a magzati lét egy aktív folyamat, sok érzelmi jelenlétet kíván és sokat tehetünk a későbbi harmonikus szülő-gyerek kapcsolatért, ha már ezekben a hónapokban is tudatosak vagyunk, éberek, befogadók és nyitottak.

A magzatok rengeteg jelzést küldenek, reagálnak a történésekre, teljes értékű emberek, különleges és egyedi személyiségek, érzelmi és fizikális szükségletekkel.

Áldás minden magzatra és édesanyára, méhükre!

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021