Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Meditáció - könnyűszerrel

Meditáció - könnyűszerrel

Fotó: Highflyer3

A meditáció szó hallatán mindenkinek egészen más jut az eszébe. Sokan azt gondolják, hogy ez egy magasröptű tevékenység, amelyre csak bizonyos emberek képesek. Innen üzenem: bárki képes meditálni. Amennyiben mégsem sikerülne, az a saját magunk által felállított akadályoknak köszönhető.

Az alábbiakban szeretnék némi tanácsot nyújtani mindazoknak, akik elakadtak, vagy akik szeretnék kipróbálni, viszont nem tudják, hogyan fogjanak hozzá.

Valóban sokszor hallani emberektől, hogy elment a kedvük a meditációtól. Legtöbben úgy magyarázzák, hogy ők megpróbálták, de nem az volt az „eredménye", amit ők elképzeltek, vagy egyáltalán nem történt velük semmi. Vannak olyanok is, akik azért kedvetlenedtek el a meditációtól, mert a barátaik, ismerőseik teljesen másfajta élményről számoltak be, így csalódottak, mert velük nem éppen az történt.

A hosszabb ideje, „sikeresebben" meditáló társainktól hallani olyan élménybeszámolókat, hogy a meditáció alatt, túlléptek egy ponton, nagy energiát nyertek, sőt némelyik ember hangokat is hall, és szép képeket lát maga előtt, vagy épp másik létformákkal találkozik. Pontosan ezek miatt, mivel nem teljesültek ezek az elvárásaik, némelyek feladják a meditációt.

Ne feledjük: Mindegy egyes embernek teljesen más a tapasztalata a meditációval!

Mi a meditáció?

Legegyszerűbben fogalmazva: az elme lecsendesítése. Ennyi. Pofon egyszerű. Mindössze annyi szükséges hozzá, hogy szánjunk rá egy kis időt, hogy lecsendesítsük az elménket.

Hogy mit is jelent ez pontosan?

Napjaink tele vannak döntésekkel, választási lehetőségek sorával, beszélgetésekkel, eseményekkel, stresszel, gondolatokkal stb. Még olvasni is hosszú, igaz? És már-már rádöbbenünk, hogy mennyi mindennel van tele akár egyetlen napunk is, viszont magunkat mindig az utolsó helyre toljuk, végül nem marad minőségi időnk saját magunkra. Sokszor rá is döbbenünk, hogy mennyire a fejünkkel élünk, azaz hogy napjaink nagy részében az elménket gondolkodásra és analizálásra használjuk. Ez gyakran kimerítő és nagyon fárasztó dolog, sőt teljesen elfojtja a belső hangunkat, amelyet sok helyen intuíciónak neveznek.

Meditáció alatt viszont félretehetjük a gondolatainkat, sokkal pihentebbé válunk, és lenyugszunk egy időre. Mitől lehet ez mégis mindenkinek más?!

Hogyan meditáljunk?

Ahogyan már említettem, mindenkinek más módszere a meditációra, ezért a legtöbb esetben szükség van némi gyakorlásra. Sokunknak az, hogy leüljünk, és megpróbáljunk meditálni elég nehéz feladatnak bizonyul. Bizonyára nem egy ember ismer magára, ha azt mondom, hogy legtöbbször azon kapom magam, hogy elkalandoznak a gondolataim, és nagyon nehezemre esik elhessegetni őket. Valószínű minden meditáló átesett már ezen a helyzeten. De megígérhetem, hogy egy kis gyakorlással sokkal könnyebben megy majd. Ilyenkor szokták mondani, hogy „senki nem úgy születik, hogy mindent tud".

Ha valaki megkérdezné most tőlem: „Mi a legjobb módszer meditálásra?", szinte biztos vagyok benne, hogy nem tudnám megmondani. Pontosan abból a tényből kifolyólag, amit fentebb már említettem. Mindenki másképp csinálja, így mindenkire más hatást gyakorol.

Viszont elmesélhetem, mi az, ami nekem segített:

  • meditacio-konnyuszerrel-2Találj egy csendes helyet, ahol minden nyugodt és nem zavarhat senki.
  • Ülj vagy feküdj le olyan pozícióban, amelyik a legkényelmesebb Neked!
  • Hunyd le a szemed!
  • Ennél a pontnál az a feladatod, hogy felejts el minden jó tanácsot, élményt, amit másoktól hallottál, hogy minek kell ilyenkor történnie, és mit kell érezned. Ezután engedd el a saját elvárásaidat is! Ne várj semmit!
  • Próbáld meg nem elképzelni, hogy mi fog történni, és próbáld meg ne magad vezetni a történéseket! Csak legyél!
  • Csak a légzésedre figyelj! – ez nekem például sokszor segített az elején, amikor a gondolataimat szerettem volna lecsendesíteni.
  • Érezd, ahogy veszed a levegőt, és ahogy kifújod. Figyeld meg, milyen hatással van ez a testedre. Ne analizáld, csak figyeld meg!
  • Ha gondolatok is jönnek emellé, csak engedd el őket, mint ahogy kifújod a levegőt. Próbáld meg, hogy nem adsz energiát a gondolatoknak, és nem is ítéled meg őket, sem magadat miattuk. Frusztrálhat az érzés, hogy jönnek a gondolatok, és hirtelen azon kapod magad, hogy energiát adsz nekik, de ne törődj ezzel, csak engedd el őket, figyelj a légzésedre és a testedre.
  • Aztán elengeded a feszültséget a testedből, érzed, ahogy egyre jobban ellazul a tested, a fejtetődtől a nagylábujjadig. Most se elemezgess, csak figyeld meg a folyamatokat, és az érzéseket! Ettől a ponttól valószínűleg kifejezetten ellazultnak érzed magad, az elmédet pedig csendesnek. Ha még nem érzed, ne aggódj, csak folytasd a légzést, engedd el az elméd!

CSAK LÉTEZZ!

Nagyon fontos, piros-betűs: próbáld elkerülni a feszültséget, és ne várj el túl sokat magadtól! Egyszercsak a dolgok nagyon könnyen mennek majd, és ez igazán rajtad múlik, hogy mikor.

Néha lesznek élmények és tapasztalatok, amelyek nagyon mély dolgokat adnak, viszont néha csak ellazulást fog adni a meditáció, szép perceket, hogy lenyugodj és energiát nyerj.

Mit kell látnom? Mit kell éreznem?

Ahogyan már többször is említettem a fentiekben, engedjük el ezt a kötelező dolgot a meditációból. Legtöbbször különböző élményeket fog adni, de a legfontosabb a gyakorlás, és hogy ne adjuk fel, mert - emlékszünk? - magunkért csináljuk. És rajtunk múlik, hogyan haladunk.

Amikor elkezdtem meditálni, azon kaptam magam, hogy ismét elvárásaim vannak a dolgok felé, hogy minden alkalommal éreznem kell, vagy mindig valami nagyon mély dolgot kell átélnem.

Sokan szeretik megosztani másokkal az élményeiket a meditációval kapcsolatban, néhányan meg is akarják mondani, mit kell éreznünk. Én csak azt tudnám tanácsolni, hogy ne hallgassunk senkire, és ne kreáljunk elvárásokat magunknak, amelyek másoktól származnak.

Vannak esetek, amikor az emberek látnak vagy megélnek nagyon mély dolgokat, és persze olyanok is, amikor az elme csak kitalálja ezeket a víziókat.

A kulcs: Hagyd az élményt megtörténni, ahogyan az van, és ahogy egyre kényelmesebbnek érzed majd a meditálást, megtanulod, hogyan működik, Neked mit nyújt, és Te mit tudsz vele elérni.

Sok sikert és kitartást minden kezdőnek és újrakezdőnek!

A Napi Elemózsia magazin hetedik, 2013 szeptemberi számából.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021