Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Nap süt, kék az ég...

Nap süt, kék az ég...

Fotó: fotó: wallpapersol.com

Mely napvédő termékeket érdemes kerülnünk? Javában dúl a jó idő, így hát legfőbb ideje, hogy minél több időt töltsünk a szabad levegőn, és élvezzük a napsütést. Azoknak, akik hosszabb ideig vannak a napon, különösen hangsúlyt kell fektetni a bőrük védelmére. De mely termékek válnak leginkább a hasznunkra?

Azt hiszem, mindenki emlékszik szülei óvó szavaira: használj naptejet és kalapot, ha kimész a napra!” Ez igaz, de csak részben. A kalap nagyon jó dolog. Kalap és pamut ing viselése már nagyszerű védelmet nyújt az erős napsugarak ellen. A napvédő szerek viszont nem hangzanak mindig olyan jó ötletnek. Attól függ, melyiket használod.

Az Environmental Workings Group által 2011-ben kibocsátott tesztek eredményei sokkolóan hatottak az emberekre. A tesztben résztvevő napvédő termékek pusztán 20%-a ment át a rostán. Húsz százalék. Pedig nagyon egyszerű követelményeket állítottak fel. Egy terméknek ahhoz, hogy biztonságosnak és javasolhatónak titulálják, csupán „működnie” kellett, és nem tartalmazhatott káros vegyszereket. Egyszerűnek hangzik. Bár ebben a kémiai anyagokkal terhelt világban mégsem olyan könnyű ennek a kritériumnak megfelelni.

Valójában, a kudarcot valló márkák között ilyen híres nevek szerepelnek, mint az Aveeno, Banana Boat, CVS és a Neutrogena. Ezek azok a márkák, amelyben az átlagfogyasztó bízik.

Két legkárosabb összetevőt illik kiemelni, amelyeket érdemes távol tartani a bőrünktől:

Oxybenzone:

potenciális endokrin rendszet károsító vegyi anyag, amely hormonzavarokat és sejtkárosodást okozhat. Ezt tartalmazza a legtöbb piacon található napozószer. Sajnos nagyon kevés olyat találni a boltok polcain, amely ásványi alapú napozókrém.

Retinyl Palmitate:

A-vitamin származék, melyet jórészt szintetikus formában adnak hozzá napvédőszerekhez. Fokozza a nap káros hatását, és gyorsítja a bőrelváltozások, így a bőrrák kialakulását is.  Az Environmental Workings Group azt tanácsolja, minden olyan terméktől óvakodjunk, amely egy kicsi Retinyl Palmitate-et is tartalmaz.

Tippünk: Mielőtt bármilyen napvédő terméket vásárolsz, bizonyosodj meg az összetevőkről, így elkerülheted, hogy káros vegyi anyagokkal terheled a szervezeted. Elképzelhető, hogy nehezebb lesz megtalálni a megfelelő terméket, de megéri keresgélni az egészséged érdekében. Részesítsd előnyben a cink és titán, ásványi anyag alapú termékeket a felsorolt mérgező anyagokkal szemben. És NE FELEDD, a legjobb védelem az erős sugarak ellen, viselj napvédő ruházatot (kalap, ing), és keresd az árnyékosabb helyeket. Csak akkor használj napozókrémet, ha nagyon muszáj.

És végül a legfontosabb: nem muszáj mindig krémezned magad, amikor kimerészkedsz a napra. A napvédő krémek nemcsak a káros sugarak ellen védik meg a bőrödet, hanem sajnos még a jótékony D-vitamin felszívódását is gátolják. Tehát ha azt tervezed, hogy egy rövid időt kint töltesz a szabadban, felejtsd el a napvédőket, és csak élvezd ki minden értékes „cseppjét” a napfény által kínált D-vitaminnak.

A napozásról, napfényről, D-vitaminról és a napon biztonsággal használható, otthon is elkészíthető napolajokról bővebben a Napi Elemózsia magazin júniusi számában olvashattok.

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021