Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Nyaral a család

Nyaral a család

A természet mindig a család szolgálatában áll. Évszaktól függően képes olyan körülményeket biztosítani, ami lehetővé teszi a családi együttlétet.

Ám a nyár mégis kiemelkedő jelentőséggel bír! Nem véletlenül! A napsütés, a langyos szél, a hosszú nappalok, rövid éjszakák csábítóak, energiát adnak, hívogatnak kifelé. A szabadságolások nagy része is épp ezért nyáron zajlik, no és persze ne feledkezzünk el a vakációzó diákokról sem.
Csupa szabadság, fény, energia, melyet érdemes kihasználni!

Amíg az ember a barátaival „lóg”, strandról strandra jár, éjszakánként mulatozik, vagy párját megtalálva csillagokat számol romantikus éjszakákon, jó ideig talán eszébe sem jut, hogy az együttlétek, aktív nyarak máskor és másképp is folytatódnak majd. Például, ha bővül a család és kisbabánk lesz!

Egy kisbaba születése fenekestül felforgatja mind az egyén, mind a család életét és ez így van jól. A gyermekvállalás sok lemondással jár, az igaz, de a kikapcsolódás, (közös) feltöltődés, együttlét igénye megmarad, ami jogos, kielégíthető/kielégítendő igény.

Optimális helyzet, ha a szülők hobbija csaknem közös és terveik a kikapcsolódást illetően azonos. Nehezebb a helyzet, ha az egyik fél a túrázás, hegyek szerelmese, míg másikuk a strandolás imádója. Ha pedig egy kisbaba is útitársunk lesz, időnként alapos átdolgozásra kerülnek a tervek.

Sokaknak fejtörést okoz, mikortól szabad utazni babával, mennyire lehet messzire menni, érheti-e nap, stb.

Hová utazzunk?

Úticélt tekintve a választék elképesztően hatalmas: belföldön, külföldön egyaránt elérhetők a minden igényt kielégítő, bababarát szállodák, wellness központok, hemzseg az internet és az újságok a reklámoktól, melyek mind kecsegtető ajánlattal állnak elő a pihenést illetően. Ám ne feledkezzünk meg a csodálatos természeti közegben található vendégházakról, eldugott falvakról sem, ahogy arról sem, hogy csodálatos szabadságot lehet megélni saját kis lakásunk, kertünk tereiben is!

Nyaral a család Mikortól indulhatunk útnak?

Sokszor óva intik a szülőket az utazástól, megvédve a babát a túl sok ingertől, fárasztó utazástól.

Talán nem meglepő, ha ismét a hordozás és az igény szerinti szoptatás hasznosságát említem meg.

Egy kisbabának élete első hónapjaiban a legnagyobb szüksége a testközelségre van és arra, hogy minden jelzésre mellre kerülhessen. Hogy ezt földrajzilag mely területen teszi, számára jó ideig szinte mindegy, tehát ha a szülők úgy érzik, szeretnének elutazni- akár külföldre, persze több tekintetben is biztonságos helyre- bátran megtehetik! A hordozás segítségével biztonságos terep adatik meg a kisbabának, mikor úgy van kedve, nézelődhet, ha elfáradt, vagy sok volt az inger, egyszerűen visszavonulót fújhat és szundíthat is egyet, sőt, szopizhat is kedvére!

Nyári hordozáskor érdemes lehet figyelni arra, hogy lehetőleg minél kevesebb anyag bugyolálja be a babát, tehát válasszunk olyan eszközt, vagy olyan megkötési módot, ami erre az időszakra megfelelőbb. A babát nem kell felöltöztetni túlságosan, akár egy pelus is elég lehet, mi magunk szellős, kényelmes, vékony ruhát viseljünk. Esetleg egy textilpelust magunk közé téve, az izzadás elviselhetőbbé válhat.

Fontos tudni, hogy a hordozás nyáron sem káros, nem veszélyezteti sem a kisbaba, kisgyermek, sem a hordozó személy egészségét!

A sapka használatáról a tűző napon és a megfelelő fényvédelemről érdemes gondoskodni, hiszen hordozáskor kezek, lábak szabadon vannak.
Egy igény szerint szopizó babának élete első hat hónapjában nincs szüksége sem vízre, sem teára, semmi kiegészítő folyadékra, a nyári nagy melegben sem! Szoptatáskor a szomjoltó rész ürül először, tehát a baba, ha minden jelzésre mellre kerülhet- függetlenül attól, mikor szopizott utoljára- elegendő folyadékhoz fog jutni. A melegben előfordul, hogy sűrűbben szeretne szopizni és általában megfigyelhető, hogy ezek rövidebb szopizások, szinte pár korty, míg szomját oltja.

A pisi mennyiségét érdemes figyelni: ha van napi hat pisis pelenka, nagy valószínűséggel elég folyadékhoz jut a pici. A szoptatás mind az utazás, mind a nyaralás ideje alatt nagy segítséget jelent, hisz az anyatej mindig a megfelelő mennyiségben, minőségben, összetételben és hőmérsékleten áll rendelkezésre! Így nem kell aggódni a fertőzésveszély, út közben jelentkező hirtelen éhségjelek, nyűgösség, álmosság miatt, hisz a kisbaba igényeinek jelentős részét kielégíteni képes anyatej elérhető bármikor!

Pici baba-kisgyerek

Egy nyaralás teljesen más élményt ad egy picike babával, mint egy totyogóval. Egy pár hónapos baba még édesanyja mellől szemlélődik, szopizik, szundikál, míg egy totyogó már nagy felfedező, elmászik, elszaladgál, aktívabbá teszi a pihenést és ez így van jól.
Így érdemes az úti cél megválasztásánál azt is figyelembe venni, gyermekünk fejlődésének mely szakaszában van, igényei hogyan és hol passzolhatnak leginkább a mi elképzeléseinkhez.

Mivel utazzunk?

Minél nagyobb a gyermek, annál nehezebb lehet lekötni a figyelmét és élvezetesebbé tenni számára az utat. Ezért, ha például autóval indulunk útnak, a menetidőbe érdemes belekalkulálni a pihenőket, nem árt, ha megszakítjuk az utat párszor kis sétákra, szoptatásra, nyújtózkodásra, esetleg az éjszakai autózás is sikerrel járhat.

A vonatozást szokták élvezni a kisgyerekek, de nem árt, ha van a tarsolyunkban pár játék ötlet, nagyobbacska gyerkőcnél és megértéssel fordulni mozgásigénye felé, mikor kezd le- és felmászni az ülésekről vagy tipegni szeretne a sorok közt.

Repülőzésnél a szoptatás megint csak jó partnerünk lehet, főleg a le- és felszállásnál jelentkező, nyomáskülönbség miatt kialakuló fülpattogás, fülfájdalom elkerülése végett, hisz ha le- és felszállásnál pont szopizik a baba, ez a kellemetlen tünet elkerülhetővé válik.

Nyaral a család Mi lesz a napirendünkkel?

Bizony, ez nagy félelem! Az ember örül, ha mutatkozik valami rendszer már az életükben és akkor egy nyaralás mindent lerombolhat?! Nem ritka, hogy a babának meg kell szoknia az új környezetet. Főleg érzékenyebb kisbabáknál lehet erre számítani, akinek veleszületett temperamentuma is olyan, hogy nehezen fogadja el az újat. De az ő esetükben is szuper nyaralások szoktak kialakulni! A nyaralás végeztével pedig otthon újra vissza szokott állni a régi megszokott rendszer, tehát ez a félelem ne vessen gátat a kimozdulós elképzeléseknek!

Az új környezethez való alkalmazkodásban- és persze alapvetően is- az együttalvás jó partner lehet! Ha ez nem megoldható bármi miatt, lehet mózeskosárban, utazóágyban is szundítani, de vannak helyek, ahol kiságyat biztosítanak a kisgyerekes családok részére. A lényeg az, hogy a nyaralás idejére se függesszük fel a válaszkész gondoskodást, az ösztöneink sosem kapcsolnak ki, hallgassunk továbbra is a benső hangra! A nyár, a nyaralás a kikapcsolódás, lazulás időszaka, adjuk át magunkat bátran!

Várandósan is utazhatok?

A repülőtársaságoknál pontosan megadják, hányadik terhességi hétig utazhat velük a kismama. Autós utazásnál érdemes többször pihenőt tartani és megtornáztatni a lábat, főleg nagy pocakkal már ne üljünk túl sokat egy helyben.

Ha a kismama állapota engedi, nyugodtan lehet élvezni a nyaralás adta örömöket! Célszerű inkább természetes vizeket választani a strandoláshoz, mint a tömött, zsúfolt medencéket, a termálvizeket pedig inkább kerüljük a várandósság ideje alatt!

Szülés előtt igazán remek engedélyezni egy feltöltődést biztosító, gondolatokat elrendező kikapcsolódást!

Együttlét mindenek előtt!

Én azt hiszem, a legkevésbé az számít, hol és hogyan töltjük a nyaralásunkat! Kemping vagy szálloda, teljes ellátás vagy önellátás, nem fontos, az sem fontos, egyáltalán elutazunk-e.

A fontos az együttlét! Hogy ki lehet szakadni egy picit a mókuskerékből, a mindennapi küzdelmekből. Hogy egy picit le lehet tenni a gondokat, VALÓBAN lehet osztozni a társunkkal a gyermekünkkel kapcsolatos teendőkben (szerencsés, aki minden hétköznapján ezt megteheti)!

Egy nyaralás felérhet egy önismereti tréninggel is, leckéket kaphatunk bőven a rugalmassághoz, az alkalmazkodáshoz és még sorolhatnám, és nagy egymásra találások is bekövetkezhetnek, lehetőség nyílik beszélgetésekre, valódi minőségi időre!

Mindenkinek csodás élményeket adó, fényességgel teli nyarat kívánok, legkisebbektől a legnagyobbakig!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021