Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Papír padló - Oktatási útmutató

Papír padló - Oktatási útmutató

Azok, akik egy anyagilag megengedhető, vonzó és tökéletesen kivitelezhető padlómegoldást keresnek – jó helyen járnak. Nemrég eldöntöttem, hogy papír padlót akarok csinálni, azért, mert olcsó és jól is néz ki. De főleg azért, mert olcsóbb. A fiaim szobáját készítettem el így, mely 10m x 12m-es és az egész dolgot kb. 80$-ból (17.000.Ft) oldottam meg, de elég nagy készletem maradt, így a következő szoba már körülbelül 30$-ból (6.600. Ft) ki fog jönni. Legtöbben valószínűleg csodálkoztok, hogy vajon hogyan is nézhet ki a padlón egy vacak papír, de nem hibáztatlak érte, elég furcsa ötlet. Íme, így néz ki a befejezett termék...

padlo-01

Az oktatási segédanyag, amit használtam a Lovely Crafty Home-on található meg. (Link: http://lovelycraftyhome.com/2011/11/09/the-ultimate-brown-paper-flooring-guide/#pagedown)

Az oldal tele van hasznos információval, mind a közlemény része, mind a hozzászólások. A különbség csak az, hogy az enyémet betonaljzatra fektettem, míg az ott készült furnérlemezre került. Azoknak, akik ezzel próbálkoztak nem igazán volt sikerük a betonaljzattal, de én addig-addig próbáltam, amíg nem sikerült. Szóval itt az oktatási anyag, részben oktatási, részben épp ellenkezőleg (úgy, mint a legtöbb projektem). Félúton azt hittem, hogy teljesen elrontottam, és vagy egy ocsmány padlóval kell együtt élnem, vagy elkezdem előröl, de sikerült megmentenem. Remélem, megspórolom neked, hogy ugyanazt a hibát elkövesd!

Mielőtt elkezdjük az oktatást / a történetet, mellékelem az anyagok listáját. Szükséged lesz rá. Ezek a linkek.

Egy tekercs barna papír. Én ezt az építkezési papírt vettem a Home Depot-ból: http://www.homedepot.com/p/Trimaco-35-in-x-140-ft-Brown-Builder, de a legtöbb ember ezt a csomagolópapírt ajánlotta az Amazonról: http://www.amazon.com/gp/product/B001AZ9RJY

Egy gallon Elmer Enyvet: http://www.amazon.com/gp/product/B001SH7UVQ

Olajfestéket. Én egy negyed gallont használtam a 10x12-es szobára, ezt használtam a Minwax-tól „Provincial”-színben: http://www.amazon.com/gp/product/B000BZZ3FG

Vizes alapú padló polyuretán, ezt használtam a Rust Oleumtól: http://www.homedepot.com/p/t/202521762

Valami, amivel felviszed a festéket és a polyuretánt. Én egy 9' Shur-Line nyeles festőeszközt „hajópadlóhoz valót” használtam és a mopjával kentem fel: http://www.amazon.com/gp/product/B004XJKG5I

Ha fapadlón csinálod, akkor ez minden, amire szükséged van. Ha betonon, akkor még szükséged lesz ezekre:

  • Kis mennyiségű beton, a kárpitosszegek okozta lukak kijavítására, befoltozására
  • Nyeles csiszoló és dörzspapír

Elsőként azt csináltam, hogy kiürítettem a fiúk szobáját és felfeszegettem a szegélyeket. Mindenképp úgy terveztük, hogy ki fogjuk cserélni a szegélyeket, de ha ezt nem is akarod, én mindenképp eltávolítanám a szegélyeket, és visszaraknám, ha kész a padló, sokkal könnyebb lenne, mint kerülgetni őket munka közben. Nem terveztem, hogy aznap elkezdem a felújítást, csak támadt egy bolondos ötletem és egyszerűen elkezdtem tologatni a bútorokat és letépkedni a cuccokat. Elijah csatlakozott a mókához, valójában eltávolította a szegélyek nagy részét, miután megmutattam neki, hogy kell. Ugye milyen frankó? A jövendőbeli felesége dicséretemet fogja zengeni, biztos vagyok benne.

padlo-02

Adam majdnem dobott egy hátast, mikor meglátta ezt a képet, nagyon ragaszkodik a cipőviseléshez (én pedig egyáltalán nem). Szóval éppen Elijah és én a lázadó, a mezítlábasan barkácsolás folyamatában voltunk, mikor Adam épp felhívott, és érdeklődött, hogy hogyan telik a napunk. Olyasmit mondtam, hogy mmm, fantasztikusan …, Elijah és én kiürítettük a szobáját, és épp elkezdtük tépkedni a szegélyeket, és e folyamat során teljesen leromboltuk a házat. Adam egy pillanatra elhallgatott és ezt mondta: „Imádom, hogy egyszerre három projektet csinálsz, és közben képes vagy egy újabba is belekezdeni. Ez aztán ambíció.”

Annyira jó ember.

Ezután előkészítettük a padlót. Bekevertem egy kis betont, és betömtem a lukakat, amit a kárpitosszögek okoztak.

padlo-03
 
Ezután fogtam egy nyeles csiszolót:
(http://www.homedepot.com/p/t/100392838 és felcsiszoltam a beton padlót.

padlo-04

Nem vagyok biztos benne, hogy erre szükség volt, de mivel a padlónk előzőleg fényezve volt, aggódtam, hogy túl „csúszós” lesz, és nem tartja meg a papírt kellően. Valamint a padlón volt egy tonna korábbi betonfolt, és festék pacák, amiket  lehetetlenség volt eltávolítani, és szerettem volna legalább ezektől megszabadulni. Miután mindezeket megtetted, (vagy akkor is, ha nem tetted meg) győződj meg róla, hogy alaposan megtisztítottad a padlót és hagyd megszáradni, mielőtt elkezded.

Ezután elkezdtük tépkedni a papírokat természetesnek látszó darabokra, olyasmikre, mint egy kődarab. Az enyéim kb. 12 inch méretűek voltak a mérce szerint. Ne vágjátok őket, csak tépkedjétek. Nem kell, hogy tökéletesek legyenek, megközelítőleg sem.

padlo-05

Később rájöttünk, és nektek is azt javaslom, hogy miután letéptél egy darabot, összegyűrve gyúrjál belőle galacsint, aztán simítsd ki és jöhet a következő. Azért kell összegyűrnöd, hogy amikor rákened a festéket, látszódjanak a ráncok, és egy antik bőr hatású fantasztikus textúrát eredményezzen, ami így fog kinézni...

padlo-06

Ez után lehet keverni az enyvet. Én a padlómhoz 50% vízből és 50% Elmers enyvből kevertem. Ha fapadlóra kened, akkor azt hiszem a 3:1 víz:enyv arány lesz a jó neked. Ne keverd be az összes enyvedet egyszerre, odaragasztani a papírokat a padlóhoz hosszabb ideig tart, mint gondolnád, és nem akarjuk, hogy közben kiszáradjon az enyv.

És most elkezdjük az enyvezést.

padlo-07

Őszintén szólva azt hittem, hogy megleszek a projekttel egy este alatt. Ebből végül öt éjszaka lett, Adam és én is mindketten dolgoztunk, hogy elkészüljön. Dumálgattunk, néztük közben a Netflix-t a laptopon, és pompásan telt az idő. Lehet, hogy kicsit eltúloztuk, főleg én, mert öt percenként cseszegettem, hogy az egyenes szélű darabokat a padló közepére ragassza. Képzelhetitek, hogy imádta…

A legkönnyebben így tudtam a papírral dolgozni: végy egy papírdarabot a kezedbe és tartsd a vödör fölé. Meríts a kezeddel egy kis enyvet, és kend meg vele mindkét oldalát. Aztán fektesd le a papírkádat a padlóra és simítsd laposra, belülről kifelé simítva, hogy a buborékok kimenjenek alóla. Ne felejtsd el, hogy a papírok össze fognak zsugorodni, ha kiszáradnak, úgyhogy széles átfedéssel fektess le minden darabot.

padlo-08

padlo-09

padlo-10

padlo-11

Meghagyhatod padlódnak ezt a „természetes” színét, ha akarod, és átugorhatod az egész festési  szakaszt, de szerintem a festék dögösen néz ki, mélységet és karaktert ad a padlónak. Ráadásul a festés az egész munka leggyorsabb része (ha megfelelően csinálod). Én egy moppal hordtam fel a festéket és történetesen a Shur Line félét használtam. Jól ment, és nagyon gyorsan. Azalatt kentem föl, míg a gyerkőceim a Dinoszaurusz vonat egy epizódját megnézték, (szóval kevesebb, mint 30 perc alatt).

padlo-12

Győződj meg róla, hogy jól fölkeverted a festéket, hogy ne járj úgy, hogy csíkokat hagy, mert azonnal megszárad, amint fölkented. Azt is jó, ha tudod, hogy kicsit be fog szivárogni a papír szélei alá, így …

padlo-13

Őszintén szólva nem tudom, hogy lehetne ezt elkerülni, azon kívül, hogy megbékélsz a tökéletlenségével.

Miután a festést befejeztem, hagytam neki két napot, mielőtt az első réteg polyuretánt fölvittem. És még így is kicsit ragadós volt. A polyuretánt is úgy hordtam fel, ahogy a festéket, de különösen óvatosan, hogy vékony réteget vigyek föl... vagy legalábbis úgy gondoltam. Mikor megszáradt, visszajöttem, és így nézett ki...

padlo-14

Kb. a fele fehéren száradt meg. Pocsék lett. Nem igazán tudtam, mit tegyek, de az „Építők Lapja” - újságnak, amit használtam, mindkét fele különbözően nézett ki, miután a padlóra került. Úgy tűnt, a polyuretán csak a papír egyik fajta oldalán száradt fehérre. Próbáltam egy-két helyen lecsiszolni, de nem ment, úgyhogy olyat tettem, amiről meg voltam győződve, hogy szörnyű ötlet... ráfestettem a műanyagra.

padlo-15

Ez működött, és már nem látszott, hol volt eredetileg fehér és hol nem. Úgyhogy újra fölkentem a padlót festékes moppal, és ezúttal NÉGY napig hagytam száradni. De még négy nap után is ragacsos volt, nem tudtam rálépni, hogy újra bevonjam műanyaggal. Így ez alkalommal visszafelé haladtam, az ajtónál kezdtem el és fölkentem egy VÉKONY réteget egy kis habszivaccsal (kézzel), és hagytam száradni, aztán erre léptem rá, mikor a következő részt csináltam. Rettegtem tőle, hogy ennyi munka után, ez is fehéren talál megszáradni, de nem ez történt, még egy kicsit sem. Hú!

Ezután tíz további réteg műanyagot vittem fel moppal. Nem tartott olyan sokáig, ahogy gondolnád. A rétegek között kb. egy órás száradási időt kellett hagyni, és kb. 20-30 perc alatt készült el egy réteg. És még egy jó pont, a vizes alapú polyuretánnak nem volt semmi szaga, így nem kell állandóan szellőztetni a házat, és a fejed sem kóvályog közben. Az utolsó rétegnek kb. egy hét száradási időt kell hagyni, mielőtt bármit ráteszel, de én úgy be voltam sózva, hogy kitegyem a gyerekeket a hálószobámból, hogy mindent visszapakoltunk másnap. Hát igen, ejtettünk néhány karcolást, de kentem egy kis műanyagot rá és máris jól néz ki. Történetesen inkább jobban néz ki, mint szépen, őrületesen lenyűgöző.

padlo-16

padlo-17

padlo-18

padlo-19

Szóval ilyen. Kicsit csillogóbb, mint szerettem volna, de azt hiszem, fakult egy kicsit, mióta ezeket a képeket csináltam (kb. két héttel ezelőtt).

Fordította: Radó Márta
Forrás és fotók: http://domesticimperfection.com

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021