Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Szex és lélek 1.

Szex és lélek 1.

Fotó: african_fi

Mitől élő a szex? "A szexualitás – ahogyan egy bölcs fogalmazott – a világ legszebb mellékes ügye."
Peter Orban-nál olvashatjuk ezt a mondatot, a Mars-Vénusz kártya végső összegzéseként. És igen: lélektudatos nézőpontból telitalálat. Na de nem úgy néz ki, hogy a szexualitást mellékes ügyként kezeljük.

Egészen pontosan: a mindezidáig uralkodó nézőpont a végletekig üvöltötte, torzította a szexualitás jelentőségét; az anyagba, a testbe és a dualitásba vetett kizárólagos hit szanaszét csűrte, csavarta a témát (érthető…) – mígnem önmagába belefáradva már csak a széttört, üres szoborburkok meztelensége ordít itt-ott...

Szex? Ösztön... szükséglet... legfőbb mozgatórugó... fajfenntartás eszköze... hormonok... ellentétek vonzása… – lassan kiüresednek az ehhez hasonló féloldalas magyarázatok, és kitágult nézőpontból vágyunk érteni és érezni a szex csodáját. Mert hogy csoda. De csak akkor, ha a szellem és a test és a lélek együtteseként tekintünk rá.

Ahogy kollektíven egyre közelítjük a figyelmünket a saját belső világunkra, és mindannyiunk lelkivilágára, úgy közelítünk ahhoz, hogy a szex a világ legszebb mellékes ügyévé emelkedjen (! és nem pedig süllyedjen...).

A szex nem kiindulópont, a szex végpont. A kiindulópont belül van. Mindig.
Nem arról van szó, hogy ködösítsük el a testiség jelentőségét, s nem is arról, hogy előtérbe helyezzük az érzékenységet az érzékiség rovására – nem, nem. Ha tetszik, ha nem: mindaddig marad a zűrzavar és sokasodnak a problémák, míg nem belülről, a lélek erőteréből indulunk ki. Szellemi töltés nélkül félgőzzel megy az erotika is.

A szexualitás bolygónk lakóinak gyönyörűségére lángol, ragyog, lüktet – egyszóval ÉL, ha a szellem és a lélek erejét közvetíti.

Ezt tudja az ember testruhája, ezt közvetíti a bársonyos anyag, ha valódi élettel teli; micsoda ért-elem és micsoda szer-elem képes rezegni két ember között a legsűrűbb, fizikai szinten is! De csak akkor, ha elsősorban a lélek az, ahol élek. Az érzelmeken át élek, az érzelmek világát nem kerülhetem ki, ha tényleg érinteni szeretnélek.

Ez a lényeg. Nem muszáj így tekinteni rá, de így érdemes. Így van értelme, így teljes a szeretete. Sőt: így születik a legkevesebb tévút és így kerülhetők el a sérülések. Langyos, száraz és hasztalan a nemiség, ha anyagba ragadtan hirdeti a test uralmát és a végső soron szétbontó kettősséget.

Ha eljön a tavasz és zöldek a rügyek és zajosak a madarak és pezseg a férfi és a nő, és a többi… akkor a kémiai reakciók bizonyított jelenléte mellett ott van a lélek természete is. Ott van a természet lelke is.
Ott a harmónia az emberi érzelemvilág és a világegyetem kapcsolatában. Egy új kör kezdődik az égen is, a talajon is. A természet éled, az ember is éled. A testiség mint a pártalálás hajtóereje csak addig egyetlen és fő hajtóerő, amíg csak a szemünkkel látunk és csak a bőrünkkel érzékelünk.
Több ennél az ember.

A boldogság természete sem a test gyönyörében, sem a lélek érzelmeinek világában nem található önmagában. A természet boldogsága a kettő összhangjában létezik. Ha még igazibbról álmodunk, akkor hároméban...

Értelek, érezlek és érintelek.

Kettőnk közt puha bőr, lélek-kapocs és egy Út. Egy olyan út, amelynek jövőbeli állomásaira még csak most kezdünk emlékezni. Együtt. Még akkor is, ha csak rövid időre.
És ez az, ami már soha többé nem marad mellékes.

Mi van, ha még nincs lelki töltés a szex mögött? És mi van akkor, ha már nincs? Visszahozható-e? Kell-e visszahozni? És a testi vágy vajon hová lesz? Mitől függ az összeillés? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat „Szex és lélek”sorozatunk következő részeiben.

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021