Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Természetben az egészség

Természetben az egészség

A gyógynövények sok ember életét mentették és hosszabbították már meg a történelem során, ezért nem meglepő, hogy napjainkban ismét visszatérünk ehhez a természetes, kemikáliáktól mentes gyógymódhoz.

A Föld számos területén megtalálható gyógynövények olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyeknek a betegségek megelőzésében jelentős szerepet játszanak és segítenek a szervezetnek a már meglévő betegségek elleni harcban is.

A gyógyszeripar megjelenése előtt a legváltozatosabb betegségek gyógyítására használták őket. Az apró sérülésektől a halálos kórig mindent a gyógynövények széles körű alkalmazásával gyógyítottak. Az emberek évezredeken át figyelték az egyes gyökerek és virágok használatának jótékony hatását. A legtöbb gyógynövény használata teljesen biztonságos amennyiben helyesen alkalmazzuk őket, akadnak azonban olyan növények is, melyeknek mellékhatásai is adódhatnak, ezért fontos kikérni egy jó természetgyógyász, vagy gyógyszerész tanácsát!

A gyógynövényeknek nincsenek, vagy kismértékűek a mellékhatásaik, ha a hatásos, gyógyító kezeléshez szükséges mennyiségben használjuk fel őket. Negatív hatások csak akkor lépnek fel, ha valaki nem tanulmányozza kellő alapossággal azokat a figyelmeztetéseket, intelmeket, melyeket a herbalisták tesznek sok-sok év tapasztalatával a hátuk mögött felismerve a gyógynövények használatával járó esetleges veszélyeket.

Rendkívüli elővigyázatosságot igényel, ha erős hatású gyógynövényeket használunk más, szintetikus vegyületekkel párhuzamosan, mivel a kettő párosítása a kívánttal ellentétes, kedvezőtlen hatást is okozhat. Manapság már sok orvos is nyitott a gyógyítás természetes módjai iránt, köztük a gyógynövényes kezelések iránt is. Keresse meg bátran ezeket az embereket és a kúra megkezdése előtt kérje ki tanácsukat!

A gyermekeknek csak csökkentett adagban szabad a növényi gyógykészítményeket adni. Általános szabálynak azt tekinthetjük, hogy a mennyiséget a testsúly szerint kell megállapítani. Mielőtt elfogyasztja a gyógynövényteáját (vagy bármilyen szert), amitől valamilyen hatást vár, mindig tudatosítsa magában, hogy milyen céllal veszi magához az anyagot! Ezzel irányítja, és kiváltja a kívánt hatásmechanizmust, és annak teljes bioenergetikai információja felhasználásra kerül szervezetében.

A gyógynövények alkalmazásának számos módja van, amiket egy-két mondatban mutatunk be.

termeszetben-az-egeszseg-gyogynovenyek-2GYÓGYNÖVÉNYTEÁK

A legnépszerűbb felhasználási mód a teaként fogyasztott gyógynövények. A növények előkészítését és főzését üveg-, kerámia, vagy zománcos edényben végezzük. A gyógyfűtea elkészítésére két mód kínálkozik: a leforrázás és a főzés.

LEFORRÁZÁS

A növényeket éppen felforralt vízben kell áztatni, lefedve. Nem főzzük meg, csak 10-20 percig ázni, állni hagyjuk.

FŐZÉS

Ahhoz, hogy a vastagabb levelekből, szárakból, kérgekből és gyökerekből kivonjuk a hatóanyagokat, körülbelül egy órán át kell lassú tűzön főzni a növényi részeket. Ez az eljárás a főzés, főzetkészítés. Az esetek többségében a növényeket lefedetlen edényben kell főzni; ennek következtében a víznek legalább a fele elpárolog. A gyógynövényteákból fogyasztott szokásos mennyiség naponta háromszor fél csésze. Heveny betegségek kezelésére a gyakrabban fogyasztott kisebb mennyiség – 2-3 evőkanálnyi félóránként – sokkal hatékonyabb, mint a ritkábban, de nagyobb mennyiségben bevett adag.

BALZSAM

Olyan növényi kivonat, amellyel a feszült izmokat és szalagokat kezelhetjük. Hatását a bőrbe való bedörzsölése után fejti ki. A balzsamok általában serkentő tulajdonságú növényeket és görcsoldó hatású gyógynövényeket tartalmaznak.

BEÖNTÉS

A beöntés idegesség, fájdalmak és a vérben levő nagy mennyiségű méreganyagból adódó panaszok kezelésére alkalmas. A beöntést enyhén langyosan teával végezzük, ha a bélfalhoz tapadt, beszáradt, megkeményedett salakanyagot (bélsarat) akarjuk eltávolítani. A gyógyító folyadékot olyan sokáig kell benntartani, amilyen hosszan csak lehet; a műveletet egy órán át folytassuk, illetve addig, amíg 8 csészényi folyadék betölthető és pár percig benntartható.

FORRÓ BOROGATÁS

A forró borogatást külsőleg alkalmazzuk. A nem mélyen gyökerező, illetve külső eredetű (bőr alatti kötőszöveti, vagy izomeredetű) betegségek, duzzanatok, fájdalmak, megfázás és influenza kezelésére használatos. Serkenti a vér- és nyirokkeringést azokon a területeken, illetve testrészekben, ahová a borogatást helyezzük.

FÜSTBELÉGZÉS

A köhögés, a hörghurut és a mellkasi teltségérzés közvetlen, direkt kezelése néhány gyógynövény füstjének beszívásával történik. Ez a beteg panaszainak azonnali, de időleges enyhülését eredményezi. A kezelés során kis mennyiségű gyógynövényt kell elszívni pipából vagy vízipipából. A tüdők megtelnek a füsttel, majd teljesen ki is lélegezzük az anyagot. Egy kezelés alkalmával 6-10-szer lélegezzük be a füstöt.

GYÓGYNÖVÉNYBOROK

A friss vagy szárított gyógynövények szolgálnak az alkoholos folyadék képződésének alapjául, amely megőrzi a gyógyító hatóanyagokat. A gyógynövénybor előnye az, hogy a benne megőrzött, a friss gyógynövényekben pazarló bőségben meglevő gyógyító hatóanyagok gazdaságosan, takarékosan használhatók fel. Az alkoholalapú orvosságok különösen jók az emésztési gondokra és a gyenge keringésre, ezen kívül balzsamként is használhatók.

HÜVELYÖBLÍTÉS

A hüvelyöblítés általánosan használt módszer fertőzések kezelésére, illetve a hüvely tisztítására. Gyakori alkalmazása nem ajánlatos, mivel megbontja, fölborítja a természetes hüvelyi baktériumflóra egyensúlyát. A test-meleg folyadékot mindig lassan, óvatosan töltsük be, és próbáljuk 10-20 percig benntartani. Várandósság idején nem szabad irrigálni.

KENŐCS

A kenőcs, vagy ír a bőrre kenhető, és állagánál fogva rajta is hagyható szer.

OLAJOK

A gyógynövényolajokat porrá tört száraz, vagy összezúzott, eloszlatott, friss növényekből készíthetjük, olívaolaj vagy szezámolaj hozzáadásával. 57 g növényre 2 csésze olajat számítsunk. A keveréket meleg helyen hagyjuk állni három napig. Gyakran készítenek olajokat fűszerekből, mentából és más aromás növényekből.

termeszetben-az-egeszseg-gyogynovenyek-3PAKOLÁS ÉS TAPASZ

Pakolás: porított vagy összezúzott, foszlatott, (maceráit) gyógynövények meleg, nedves pépje, amelyet közvetlenül a bőrre tesznek gyulladások lelohasztására, csökkentésére, vérmérgezés, mérges csípések, harapások, szúrások következményeinek enyhítésére, kelések, kiütések gyógyítására, hogy az érintett terület tisztulását, gyógyulását elősegítsék.

Tapasz: hasonló a pakoláshoz, de ennél a gyógynövényeket vagy vászon közé rakják, vagy nagy tömegű „vivőanyagba” keverik, mielőtt a bőrre tennék.

PIRULA

A pirulákat ugyanúgy használjuk, mint a zselatin kapszulákat, de megvan az az előnyük, hogy pusztán a gyógynövényeket tartalmazzák, amelyeket ráadásul nem is szükséges olyan finomra porítani. A készítéséhez szükséges durvább őrleményt szárított, illetve friss növényből is nyerhetjük, ha kávédarálóval vagy fűszermalommal daráljuk meg. A borsó nagyságú pilulák kb. fele annyi gyógynövényt tartalmaznak, mint a kapszulák, ezért ha az adagolás kapszulában van megadva, ezt figyelembe véve szedjünk kétszeres mennyiséget a pilulából.

SZIRUPOK

A szirupokat gyakran használják köhögés, torokfájás, torokgyulladás kezelésére, mivel a szirup bevonja az érintett felületet, így a gyógynövényeket közvetlenül rajta tartja. A szirupokat 1/2 vagy 1 kávéskanálnyi mennyiségben alkalmazzuk, szükség szerint.

SZIRUPOS ORVOSSÁG

A szirup régi “találmány”, amely arra szolgál, hogy a rossz ízű orvosságokat be lehessen venni. Úgy készül, hogy egy kevés gyógyfüvet összekeverünk mézzel, juharsziruppal és földimogyoróvajjal. Ez utóbbi helyett más, hasonló anyagot is használhatunk, hogy lágy, pépes masszát kapjunk. Így még az erős paprikát is be lehet adni kisgyermekeknek.

TINKTÚRÁK

A tinktúrák igen tömény növényi kivonatok, amelyek hosszú időn át elállnak, mivel az alkohol kitűnő tartósítószer. A tinktúra alkoholtartalma nem lehet kevesebb 30%-nál. Különösen azokat a növényeket érdemes tinktúra formájában alkalmazni, amelyek rossz ízűek vagy hosszú időn át kelt szedni őket, illetve amelyek külsőleg, balzsamként is felhasználhatók. A készülő tinktúrát újholdkor a legjobb összeállítani és teliholdkor leszűrni, hogy a növekvő Hold vonzása elősegítse a növényi hatóanyagok kivonását. A tinktúrából egyszerre bevett mennyiség a néhány csepptől a 2 kávéskanálig terjedhet.

VÉGBÉL ÉS HÜVELYKÚP

A kúp porrá tört gyógynövényből és kakaóvajból készül. A gyurmaállagú anyag hűtőbe téve megkeményedik. Használat előtt szobahőmérsékletre kell felmelegednie, hogy kellő vastagságú (kb. 2 cm) hurkát lehessen belőle sodorgatni, amit kb. 2,5 cm-es darabokra kell vágni. A kúp aranyér vagy ciszták kezelésére, illetve a hüvelyben keletkező fertőzések, irritációk és daganatok gyógyítására alkalmas. A kúpot általában éjszaka használják. A kakaóvaj megolvad a test melegétől és így a gyógyfüvek kifejthetik hatásukat.

ZSELATIN KAPSZULA

A zselatin kapszula akkor célravezető eszköz, ha a gyógynövény kis mennyiségben használatos (0,5-3 g alkalmanként), keserű, vagy nyálkás esetleg hosszú időn keresztül rendszeresen kell szedni. A zselatin kapszulát le lehet nyelni étellel, de ha étkezések között vesszük be, legalább fél csésze vizet vagy gyógynövényteát igyunk rá, hogy biztosan a gyomorba kerüljön. Ha a készítmény olyan, hogy zselatin kapszulát igényelne, készíthetünk belőle pilulát is, de a pilulából kétszer annyit kell bevenni, mint a kapszulából, mert a hatásfoka kisebb.

Az, hogy mely módszer kerül alkalmazásra, az számos tényezőtől függ. A leggyorsabb eredmény érdekében, különösen a súlyos, heveny betegségek kezelésekor legcélszerűbb a gyógynövényeket böjtölés közben, vagy speciális, tisztító diétával összekapcsolva bevenni. A gyógynövények és a diéta alkalmazása biztos, hogy erősíti és gyógyítja a szervezetet, amennyiben lecsökkentjük a mérgező és savképző táplálékok fogyasztását, sokat pihenünk és megszabadulunk feszültségeinktől.

A Napi Elemózsia magazin első, 2012. decemberi számából.

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021