Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Thai masszázs

Thai masszázs

A thai emberek életében rendkívül fontos a mosolygás, szeretnek boldogok lenni és nagyon szorgalmasak. Ennek az életérzésnek megfelelően alakították ki ezt a masszázstechnikát. A kultúra részeként a jó érzések megélésére és természetesen a megelőzésre használják.

A thai masszázs eredetét Jikava Kumar Bhaccat indiai orvosra, Buddha barátjára és kortársára vezetik vissza. Ez a masszázsirányzat a két és félezer év alatt sokat fejlődött és a jógatanítás mellett valószínűleg a kínai akupunktúra is hatott rá. Úgy nevezett szárazmasszázsról van szó, ahol más technikáktól eltérően nem használnak olajokat és krémeket, hanem az izmokat és akupresszúrás pontokat egy masszázsruhán keresztül érintik meg.

A thai emberek kedvessége, figyelmessége, természetessége és finomsága - valószínűleg a rendkívüli nagy turizmus és a modern civilizáció hatására - bizonyosan nem olyan, mint egy félévszázada, mégis mindenütt érezhető. A mai napig valami titok lengi körül ezt az országot, mintha itt nyilvánulna meg Buddha mosolya és komolysága leginkább minden emberen. A függetlenségüket megőrző harcos thaiok egyenjogúságukat képesek a végső finomságot megtestesítő meghajlással összhangba hozni.

„Szábáj, szábáj" érezd jól magad, engedd meg magadnak a jó érzést, az élet, a lét, saját tested megélését. „Ne légy merev, hiszen, ami merev, az törik" – tanították a régi bölcsek (Lao-Ce). Öregedés = merevség. Ez az általános egyenlet vonatkozik az érfalra, az ízületre, a kötőszövetre, a csontra, az érzésekre, a gondolkozásra, egyetlen kivétellel… (minden szabály alól van kivétel).

Ilyen a thai masszázs is: hajlékony és finom.Erőlködés nélkül erős, mint a thaiok. A masszázs alaptechnikája a lassú nyomás és húzás, illetve tolás az egymásra tett két hüvelykujjal. Egy bizonyos szögben, izület az ízületre. Előfordul az is, hogy a masszőr egymás mellé helyezett hüvelykujjal, kéztővel, könyökkel vagy sarokkal masszíroz a kijelölt pontokon, vonalakon. A masszőrnek és a kliensnek egy szinten kell lennie, ezért ezt a technikát nem lehet vizsgálóasztalon, vagy keskeny masszázságyon végezni. A masszázs folyamatossága és szépsége azt kívánja, hogy nagyobb „ugrás", kihagyás nélkül kövessék a munkafolyamatok egymást, ezért ahol szükséges, nem egyszer oda-vissza tartanak a mozdulatok, hanem másfélszer. Tehát még egyszer oda, a következő vonallal folytatva az előzőt. Nagyon jellemző a masszázsra a masszőr oda-vissza ingázása, hintázása, az odamozgásban ráhelyezi a súlyát, a visszamozgásban elengedi.

Rendkívül sokoldalú, nemcsak az izmokra, kötőszövetekre, izületekre, vegetatív idegrendszerre, a szervekre, a vérkeringésre, hanem az energiát harmonizáló vonalakra, pontokra is hat. Ez a masszázs technika egyesíti a jógát, az akupresszúrát és a „csontkovácsolást” is.

Elengedhetetlen hozzá a nyugodt, meghitt légkör, ami segíti a résztvevőt az ellazulásban, a masszőrt pedig a ráhangolódásban. Az érintés fontosságát, mi több elengedhetetlenségét, az újszülött kortól egészen a felnőttekig sok kutatás és kísérlet bizonyítja, azonban az európai ember számára a testi közelség sokszor még a közvetlen környezetében is zavarba ejtő lehet, nem hogy egy idegen masszőr esetében, akinek egy rövid kézfogást követően át szeretnéd adni a tested és lelked egy masszás ereéig. Szerencsére ma már lehetőségünk nyílik arra, hogy ezt a csodálatos technikát mi is elsajátítjuk és a tanulmányinkat családunk, barátaink és ismerőseink örömére és egészségére kamatoztathassuk szeretettel és mosolyogva, ahogy azt a thai emberek is teszik. Masszőr és masszírozottja egyaránt gyakorolhatja az „Érezd jól magad!” életérzést, az otthon biztonságot nyújtó közegében.

A Napi Elemózsa is szeretne lehetőséget biztosítani azok számára, akik szívesen elsajátítanák ez a csodálatos masszázstechnikát:

 

Thai masszázs

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021