Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Városi közlekedés máshogy

bkv.hu bkv.hu

Ha a budapesti vagy más nagyvárosi közlekedésre gondolunk elsőre sokunknak az autó, a busz, a metró és a villamos jelenik meg a szemei előtt. Az ezt követő gondolat pedig a tömeg, a hangzavar, a nyáron fullasztó meleg és a télen vacogósan hideg járművek, a mogorva ellenőrök, akik ellenőrizni szeretnénk a méreg drágán vásárolt jegyünket és bérletünket. Mi pedig csak morgunk - ki halkan, ki hangosabban - hogy ennyi pénzért ilyen körülmények...

De szerencsére, mint mindennek, így a tömegközlekedésnek is van azért másik oldala. Egy zsúfolásig tömött buszon kicsi az esélye annak, hogy mi legyünk az egyetlenek, akik kedvesek, előzékenyek és figyelmesek embertársaikkal. Mikor útnak indulunk ez a gondolat legyen az eszünkben és a szívünkben. Tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül! Keressük meg a hozzánk hasonlókat! Legyünk bátrak és nyitottak! Érdekes és szívet melengető élményekben lesz részünk.

Nyitott szemmel és szívvel járva hamar fogunk találni eleinte csak apró, de annál biztatóbb jeleket arra, amit fent írtam, hogy nem vagyunk egyedül. Ha rámosolygunk a szembejövőkre hamar visszaérkezik hozzánk kedvességünk a szembejövőktől. Ha bátortalanok vagyunk, hogy hozzánk hasonló korú emberekre mosolyogjunk akkor is ott a lehetőség, hogy egy számunkra szimpatikus idős nénit vagy bácsit lepjünk meg egy széles mosollyal. Nem fogja félreérteni, nem fog haragudni. Örülni fog és ha szerencsénk van viszonozza is kedvességünket. A kicsit bátrabbak kereshetik a kapcsolatot az egészen pici korosztály képviselőivel. Könnyen lehet azonban, hogy a babakocsikban utazó aprócska embertársaink megelőznek majd minket és előbb küldenek mosolyt számunkra, mint ahogy mi azt megtennénk feléjük. Ne legyünk restek azonnal viszonozni bizalmukat! Természetesen az apróságok között is találkozhatunk morcoskodókkal, de ettől sem kell megijedni. Egy széles mosoly, köszönés vagy integetés egészen biztos eléri célját. Ha a babánál sikert arattunk és megmosolyogtattuk már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy a korábban ijesztőnek tűnő felnőttekkel is megkezdjük a kapcsolatteremtést, hiszen ha figyelmünkből és kedvességünkből jutott a babának akkor az őt kísérő anyuka és apuka is megérdemel egy kedves mosolyt vagy mondatot a részünkről.

Ha még bátortalannak érezzük magunkat ahhoz, hogy kezdeményezőek legyünk akkor sem kell elkeseredni. Legyünk csak megfigyelők a zsúfolt, rohanó nagyvárosban. Figyeljünk és keressünk! Fontos itt az ismert mondás, ne csak nézzünk lássunk is! Vegyük észre a helyüket figyelmességből átadó fiatalokat, a kedvesének virágot vivő kamaszfiút, az utazó közönséget és persze saját magát is mulattató viccet mesélő vagy turista látványosságot bemutató buszvezetőt. Halljuk meg, amikor az ellenőr a bérlet megtekintését követően "Jó utazást!" kíván számukra, vagy amikor a mellettünk ülő összébb húzza a cókmókját vagy ölébe veszi gyermekét, hogy nekünk kényelmesebb, nagyobb helyünk legyen. Lássuk meg, amikor előreengednek a felszállásnál és fogadjuk el, ha az idősödő urak már bátortalanul ugyan, - hiszen ez ma már nem szokás, - de kezüket nyújtják, hogy segítsenek a leszállásnál.

Az igazán szemfülesek észre fogják venni, hogy a közlekedési eszközre váró, egymással beszélgető emberek gyakran teljesen idegenek, még is szóba elegyedtek a másikkal. Megvitatják mikor ment el legutóbb a jármű, amire várnak, segítséget kérnek a tovább haladási irány megválasztásában, de hallottam már olyat is, amikor megdicsérték egymás öltözékét. Nagyon megható volt látnom, hogy a kezdeményező fél lassan, megszeppenten, apró toporzékolás kíséretében veszi a bátorságot, hogy megszólítsa a másikat, majd látni (sőt néha hallani is) ahogyan a kő leseik a szívéről, amikor kezdeményezése kedves és nyitott viszonzásra talál. A megszólított fél még bizonytalanul szemléli kérdezőjét, még is válaszol, segít, majd megnyugszik és egyszer csak visszakérdez, folytatja a megkezdett diskurzust, aminek a következő jármű megérkezése csak abban az esetben vet véget, ha a két ismeretlen nem egy irányba folytatja útját.

Kellemes, nyitott szemű közlekedést kívánunk mindenkinek!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021