Hogyan ismerd meg, ki vagy valójában?

Melyek a legfontosabb személyes értékeid? Valóban azt értékeled, amit mondasz, vagy hazudsz magadnak? És egyáltalán, ki a fene vagy te valójában? Ezeket a kérdéseket járom körbe, remélem hasznodra válik! A személyes értékek azok a mércék, amelyek alapján meghatározzuk, hogy mi a sikeres és értelmes élet. Amikor valaki azt mondja, hogy „jó akarok lenni”, akkor a „jó” meghatározása azt tükrözi, hogy mit értékel. Néhányan a „jónak lenni” a pénz elérését tekintik. Mások a családalapítást tekintik annak. Mások a sok izgalmas élményt látják benne. Bármi legyen is az, azt a személyes értékeink határozzák meg.

EBBEN A CIKKBEN:


Azt teszed, amit értékelsz
A nagy értékkülönbség

Az vagy, amit értékelsz
Miért jobbak egyes személyes értékek másoknál?

  Az értékeid meghatározása és önmagad megtalálása

  A jó életet élni

Ezért nem beszélhetünk önfejlesztésről anélkül, hogy ne beszélnénk az értékekről is! Nem elég egyszerűen „fejlődni” és „jobb emberré” válni… Meg kell határoznod, hogy mi a jobb ember. El kell döntened, hogy milyen irányba szeretnél fejlődni. Mert ha nem teszed meg, nos, akkor mindannyian megszívhatjuk szerintem…

Sokan nem ismerik ezt fel. Sokan megszállottan arra összpontosítanak, hogy mindig boldogok legyenek és jól érezzék magukat – és nem veszik észre, hogy ha az értékeik rosszak, a jó érzés többet árt nekik, mint használ.

Azt teszed, amit értékelsz

Minden nap minden pillanatában, akár tudatában vagy, akár nem, döntést hozol arról, hogyan töltöd az idődet, mire fordítasz figyelmet, hová irányítod az energiádat.

Most éppen ezt a cikket olvasod…Végtelen számú dolgot csinálhatnál, de most éppen azt választod, hogy itt vagy. Talán egy perc múlva úgy döntesz, hogy pisilned kell. Vagy talán valaki üzenetet küldött, és abbahagyod az olvasást. Amikor ezek a dolgok megtörténnek, akkor egy egyszerű, értékkel teli döntést hozol: a telefonod (vagy a vécéd) értékesebb számodra, mint ez a cikk. És a viselkedésed ennek megfelelően követi ezt az értékelést.

Értékrendünk folyamatosan tükröződik abban, ahogyan viselkedésünket választjuk.

Ez igen fontos – mert mindannyiunknak van néhány dolog, amiről azt gondoljuk és mondjuk, hogy értékeljük, de soha nem támasztjuk alá őket a tetteinkkel. Mondhatom az embereknek (és magamnak is), amíg csak el nem kékülök, hogy érdekel az éghajlatváltozás vagy a közösségi média veszélyei, de ha naphosszat egy benzinfaló terepjáróban autózom, és folyamatosan frissítem a hírfolyamomat, akkor a viselkedésem, a tetteim másról árulkodnak.

A tettek nem hazudnak. Elhisszük, hogy meg akarjuk kapni azt az állást, de amikor eljön a pillanat, mindig valahogy megkönnyebbülünk, hogy senki sem hívott vissza, hogy újra visszavonulhassunk a videojátékok közé. Azt mondjuk a barátnőnknek, hogy nagyon szeretnénk találkozni vele, de abban a pillanatban, amikor a pasis barátaink hívnak, úgy tűnik, varázslatos módon kinyílik az időbeosztásunk, mint ahogy a Bibliában Mózes, aki kettéválasztja a Vörös-tengert.

A nagy értékkülönbség

Sokan közülünk olyan értékeket fogalmaznak meg, amelyekről azt kívánjuk, hogy bárcsak meglennének, hogy elfedjék azokat az értékeket, amelyekkel valójában rendelkezünk. Ily módon a vágyakozás gyakran az elkerülés egy másik formájává válhat. Ahelyett, hogy szembenéznénk azzal, hogy kik is vagyunk valójában, elveszítjük magunkat abban, akivé szeretnénk válni…

Másképpen fogalmazva: azért hazudunk magunknak, mert nem szeretjük saját értékeink egy részét, és ezért nem szeretjük önmagunk egy részét. Nem akarjuk beismerni, hogy bizonyos értékeink vannak, és hogy más értékeket szeretnénk, és ez az önkép és a valóság közötti ellentmondás az, ami általában mindenféle bajba sodor minket.

Ez azért van, mert az értékeink önmagunk kiterjesztései. Ezek határoznak meg minket. Amikor valami jó történik valamivel vagy valakivel, amit vagy akit értékelünk, akkor jól érezzük magunkat. Amikor az anyukád új autót kap, a férjed fizetésemelést kap, vagy a kedvenc sportcsapatod bajnokságot nyer, akkor jól érzed magad – mintha ezek a dolgok veled történtek volna.

Ennek az ellenkezője is igaz. Ha nem értékelsz valamit, akkor jól fogod érezni magad, ha valami rossz történik a másikkal. Az emberek ujjongva vonultak az utcára, amikor Oszáma bin Láden-t megölték. Az emberek bulit rendeztek a börtön előtt, ahol Ted Bundy sorozatgyilkost kivégezték. A gonosznak vélt személy elpusztítása milliók szívében nagy erkölcsi győzelemnek tűnt…

Amikor tehát elszakadunk a saját értékeinktől – egész nap videojátékokat játszunk, mégis azt hisszük, hogy az igyekezetet és a kemény munkát értékeljük -, akkor a hitünk és az eszméink elszakadnak a tetteinktől és az érzelmeinktől. És ahhoz, hogy áthidaljuk ezt a szakadást, téveszmékbe kell ringatnunk magunkat, mind önmagunkkal, mind a világgal kapcsolatban…

 

 

Az vagy, amit értékelsz

Mindannyian ismerjük azt a történetet, amikor a középosztálybeli, tanult, tisztességes munkával rendelkező ember egy mini „kiborulást” kap, és úgy dönt, hogy egy hétre vagy tíz napra (vagy tíz hónapra) megszakít minden kapcsolatot a külvilággal, elmenekül a világ valamelyik távoli és homályos pontjára, és „megtalálja önmagát”…

A következőt értik az emberek, amikor azt mondják, hogy „meg kell találniuk önmagukat”: új értékeket találnak. Az identitásunk – vagyis az a dolog, amit „én”-ként érzékelünk és értünk – mindannak az összessége, amit értékelünk. Amikor tehát elszökünk, hogy valahová egyedül legyünk, valójában azért szökünk el valahová, hogy újraértékeljük az értékeinket.

Ez általában így zajlik:

 • Nagy nyomást és/vagy stresszt tapasztalsz a mindennapi életedben.
 • Az említett nyomás és/vagy stressz miatt úgy érzed, hogy elveszíted az irányítást a saját életed irányítása felett. Nem tudod, hogy mit csinálsz, vagy miért csinálod. Kezded úgy érezni, hogy a saját vágyaid vagy döntéseid már nem számítanak. Az iskola/munka/család/partner nyomasztó követelményei miatt úgy érzed, hogy nem vagy képes megélni ezeket a vágyaidat.
 • Ez az az „én”, amit úgy érzed, hogy „elvesztettél” – az az érzés, hogy már nem te vagy az, aki a saját létezésed hajóját irányítja. Inkább a felelősséged szelei fújnak oda-vissza az élet tengerén..
 • Ha megszabadulsz ezektől a nyomásoktól és/vagy stressz forrásoktól, képes leszel visszanyerni az irányítás érzését önmagad felett. Ismét te irányítod a saját mindennapi létezésedet, milliónyi külső nyomás beavatkozása nélkül.
 • Nem csak ez, hanem azáltal, hogy elszakadsz a mindennapi életed zavaros erőitől, képes leszel távolról szemlélni ezeket az erőket, és új nézőpontot kapsz arra, hogy valóban akarod-e azt az életet, amiben élsz. Ez az, aki vagy? Ez az, ami érdekel téged? Megkérdőjelezed a döntéseidet és hogy mi az, ami fontos?
 • Úgy döntesz, hogy van néhány dolog, amin változtatni szeretnél. Vannak dolgok, amelyekről úgy gondolod, hogy túl sokat törődsz velük, és abba akarod hagyni. Vannak más dolgok, amelyekről úgy érzed, hogy többet kellene törődnöd velük, és megígéred, hogy ezeket előtérbe helyezed. Most építed fel az „új énedet”.
 • Ezután megfogadod, hogy visszatérsz a „való világba”, és hogy az „új éned” leszel.

Ez az egész folyamat – akár egy eldugott szigeten, akár egy tengerjáró hajón, akár valahol az erdőben, akár egy harsány önsegítő tanfolyamon- lényegében csak az értékrended kiigazításáról szól.

Elmész, rálátást kapsz arra, hogy mi az, ami az életedben fontos neked, minek kellene többet, minek kellene kevesebbet számítania, majd (jóesetben) visszatérsz és folytatod. Azzal, hogy visszatérsz és megváltoztatod a fontossági sorrendedet, megváltoztatod az értékeidet, és „új emberként” térsz vissza.

Az értékek lélektani felépítésünk és identitásunk (én-azonosság) alapvető összetevői. Az határoz meg bennünket, hogy mit választunk fontosnak az életünkben. Az, hogy hogyan alkotjuk meg a fontossági sorrendünket. Ha a pénz mindennél fontosabb, akkor ez fogja meghatározni, hogy kik vagyunk. Ha az életünkben az a legfontosabb, hogy lefeküdjünk valakivel akkor ez fogja meghatározni, hogy kik vagyunk. És ha rosszul érezzük magunkat, és úgy gondoljuk, hogy nem érdemeljük meg a szeretetet, a sikert vagy a közelséget, akkor ez is meg fogja határozni, hogy kik vagyunk – a tetteink, a szavaink és a döntéseink révén.

Bármilyen változás önmagunkban az értékeink beállításainak a megváltozását jelenti. Amikor valami súlyos dolog történik, az lesújt bennünket, mert nemcsak szomorúságot érzünk, hanem mert elveszítünk valamit, amit értékelünk. És amikor elég sokat veszítünk abból, amit értékelünk, elkezdjük megkérdőjelezni magának az életnek az értékét. Értékeltük a társunkat, és most elment. És ez összetör minket. Megkérdőjelezi, hogy kik vagyunk, hogy emberként mennyit érünk, és hogy mit tudunk a világról. Egzisztenciális válságba (akkor következik be, amikor az ember elkezdi megkérdőjelezni saját létezését), és identitásválságba (olyan fejlődési esemény, amely során az ember megkérdőjelezi önmagát vagy a világban elfoglalt helyét) sodor bennünket, mert nem tudjuk, hogy mit higgyünk, mit érezzünk, vagy mit tegyünk többé. Ezért inkább otthon ülünk az új barátnőnkkel, azaz egy zacskó csokis keksszel 😁

Az én-kép összetételének megváltozása azonban a pozitív eseményekre is igaz. Amikor valami hihetetlen dolog történik, nem csak a győzelem vagy valamilyen cél elérése miatti örömöt éljük át, hanem önmagunk értékelésében is változáson megyünk keresztül – értékesebbnek, érdemesebbnek látjuk magunkat. A világ értelmet nyer. Ragyog a lelkünk!

 

Miért jobbak egyes személyes értékek másoknál?

Mielőtt rátérnénk arra, hogy pontosan hogyan határozzuk meg és (ha szükséges) változtassuk meg személyes értékeinket, beszéljünk arról, hogy mely értékek egészségesek és melyek károsak:

A jó érték a következő:

 1. Bizonyítékalapú
 2. Építő jellegű
 3. Irányítható

A rossz érték a következő:

 1. Érzelmi alapú
 2. Pusztító hatású
 3. Nem irányítható

Bizonyítékalapú szemben az érzelemalapú értékekkel

Az érzelmeinkre való túlzott támaszkodás a legjobb esetben is megbízhatatlan, a legrosszabb esetben pedig káros. Sajnos a legtöbben túlságosan is az érzelmeinkre támaszkodunk, anélkül, hogy ezt észrevennénk…

Lélektani kutatások azt mutatják, hogy a legtöbbünk a legtöbbször az érzelmeik alapján hoz döntéseket, és az érzelmeik ösztönöznek minket cselekvésre, nem pedig a tudás vagy az információ alapján. Azt is megmutatják, hogy az érzelmeink általában önzőek, és hajlandóak vagyunk feladni a hosszú távú előnyöket a rövid távú nyereségért…

Azok az emberek, akik az érzéseik alapján vezetik az életüket, örökké egy mókuskerékben találják magukat, állandóan többre, többre, többre van szükségük. És az egyetlen módja annak, hogy kilépjünk ebből a körből, ha úgy döntünk, hogy valami fontosabb, mint a saját érzéseink – hogy valami ügy, valami cél, valami személy megéri, hogy időnként fájdalmat okozzunk neki…

Ez az „ok” gyakran az, amit „célunknak” nevezünk, és ennek megtalálása az egyik legfontosabb törekvés, amit egészségünk és jólétünk javítása érdekében tehetünk. De a célunkat nem csupán azon keresztül kell keresnünk, hogy mi az, ami jól esik. Megfontoltnak és átgondoltnak kell lennie. Bizonyítékokat kell gyűjtenünk, amelyek alátámasztják. Ellenkező esetben egész életünket egy délibáb kergetésével töltjük…

 

Építő-jellegű szemben a pusztító hatású értékekkel

Ez egyszerűen hangzik, de elkezdi összezavarni az agyadat, ha eleget gondolkodsz rajta…

Nem akarunk olyan dolgokat értékelni, amelyek ártanak magunknak vagy másoknak. Olyan dolgokat akarunk értékelni, amelyek javítják önmagunkat és másokat!

Nos, annak meghatározása, hogy mi az, ami valóban növekedésre sarkall, és mi az, ami valójában árt nekünk, bonyolulttá válhat. Az edzőteremben való edzés technikailag károsítja a testedet, de ez egyben növekedést is okoz. Az MDMA szedése bizonyos irányított körülmények között valóban fokozhatja az érzelmi növekedést, de ha minden hétvégén beveszed, hogy elkábítsd magad, akkor valószínűleg több érzelmi kárt okozol, mint hasznot. Az alkalmi szex lehet a személyes önbizalom növelésének eszköze, de a közelség vagy az érzelmi érettség elkerülésének eszköze is.

A növekedés és a károsodás között elmosódott a határvonal. És gyakran ugyanannak az éremnek a két oldalaként jelennek meg. Éppen ezért gyakran nem annyira fontos, hogy mit értékelsz, mint az, hogy miért értékeled. Ha azért értékeled a harcművészetet, mert élvezed, hogy embereket bántasz, akkor ez egy rossz érték. De ha azért értékeled, mert a hadseregben vagy, és meg akarod tanulni, hogy megvédd magad és másokat – az egy jó érték. Ugyanaz a gyakorlat, különböző értékek. Végső soron a szándék a legfontosabb annak eldöntésében, hogy a mérleg melyik irányba esik….

Irányítható szemben a nem irányítható értékekkel

Amikor olyan dolgokat értékelsz, amelyeket nem tudsz befolyásolni, akkor lényegében átadod az életedet annak a dolognak…

A legklasszikusabb példa erre a pénz. Igen, van némi befolyásod arra, hogy mennyi pénzt keresel, de nem teljes mértékben. Gazdaságok omlanak össze, vállalatok mennek tönkre, egész szakmákat tesz semmissé a technológia. Ha minden, amit teszel, a pénzért van, és aztán bekövetkezik egy szerencsétlenség, és az összes pénzt felemésztik a rehabilitációhoz szükséges számlák, akkor sokkal többet veszítesz, mint egy szerettedet – elveszíted az életed vélt célját is…

A pénz azért rossz érték, mert nem mindig tudod irányítani. Az alkotókészség, a szorgalom vagy az erős munkához való hozzáállás jó értékek, mert ezeket irányíthatod – és ha jól csinálod őket, akkor végső soron pénzt fogsz kapni mellékhatásként.

Olyan értékekre van szükségünk, amelyeket irányítani tudunk, különben az értékeink irányítanak minket. És ez nem jó.

Néhány példa a jó, egészséges értékekre: őszinteség, valami új építése, sebezhetőség, kiállás önmagunkért, kiállás másokért, önbecsülés, kíváncsiság, jótékonyság, alázat.

Néhány példa a rossz, egészségtelen értékekre: mások befolyásolása vagy erőszakkal való uralása, több férfival/nővel való lefekvés, mindig jól érezni magunkat, mindig a figyelem középpontjában lenni, nem lenni egyedül, mindenki által kedveltnek lenni, gazdagnak lenni a gazdagság kedvéért, kis állatokat feláldozni a pogány isteneknek 😄

  Az értékeid meghatározása és önmagad megtalálása

Ahogyan a légzésedet sem veszed észre, amíg nem kérik, hogy összpontosíts rá, úgy általában nem vesszük észre a mindennapi cselekedeteinket vezérlő értékeket sem, amíg egy seggfej az interneten nem kezd el arról csiripelni, hogy Hitlernek milyen elcseszett értékei vannak…és még el is gondolkodsz azon, hogy te is a tömegpusztítás útjára lépsz-e?

Néhányan közülünk talán elszöktek és „megtalálták magukat” a világ távoli szegleteiben, szó szerint és átvitt értelemben is. De a legtöbben valószínűleg még mindig a mókuskerékben vergődünk, örökké rohanunk, túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy megálljunk és elgondolkodjunk azon, hogy mi a fenének az egész.

Nos, most, hogy felkeltettem a figyelmedet, hadd tegyek fel egy sor kérdést, hogy segítsek meghatározni az értékeid és „megtalálni önmagad”!

Mivel a személyes értékeink egyszerűen a mércék, amelyek alapján meghatározzuk, hogy mi a sikeres és értelmes élet, kérdezd meg magadtól:

Mit jelent számodra a sikeres és értelmes élet?

Úgy nőttél fel, hogy pilóta akartál lenni? Arról álmodsz, hogy ötgyermekes családod lesz? Amikor becsukod a szemed, látod magad, amint a vörös szőnyegen vonulsz végig a dizájnerruhában, száz kameravillanás által megvilágított úton?

Fontos, hogy ebben a szakaszban ne ítélkezz a magadról látott elképzelés felett (ennek is eljön majd az ideje)! Bárhogy is nézzen ki, fogadd el úgy, ahogy van. Az a fontos, hogy ez az az élet, amit valóban szeretnél magadnak…

Ha már tisztában vagy azzal, hogy milyen az az élet, kérdezd meg magadtól:

Mit akarok ettől az élettől?

Pilóta akarsz lenni, mert az menő? Vagy mert gazdag akarsz lenni? Hogy a nők elgyengüljenek a szexi kapitányi egyenruhád láttán? Vagy egyszerűen csak lenyűgöz az emberi technológia csodája, és el akarod sajátítani a repülőgép vezetésének képességét?

Ha megkérdezed magadtól, hogy miért akarod azt, amit akarsz, az segít feltárni azokat az értékeket, amelyek az általad elképzelt élet hátterében állnak. Igen, a pilóta életét akarod. De vajon az érték, amit valójában keresel, a külsőségek, a pénz, a szexuális élvezet vagy a mesteri képességek elsajátítása?

Itt az ideje megítélni és megkérdezni: „Az imént meghatározott értékek jó vagy rossz értékek?”. Vajon bizonyítékokon vagy érzelmeken alapulnak? Építenek vagy nem? Ellenőrizhetőek vagy ellenőrizhetetlenek? Boldog vagy, hogy ezek az értékek irányítják az egész életedet mostantól az örökkévalóságig?

Ha igen, akkor jó neked, úgy járhatsz el, ahogy eddig is tetted. Ha nem, akkor itt az ideje, hogy újra feltaláld magad, és jobb értékeket találj!

Ha az első két kérdés megválaszolásakor őszinte voltál magadhoz, akkor felfedted a valódi értékeidet. De mint láttuk, a legtöbben hihetetlenül ügyesek vagyunk abban, hogy azt mondjuk magunknak, amit igaznak hiszünk, nem pedig azt, ami igaz valójában.

Mondhatod, hogy pilóta akarsz lenni. Élénken látod magad abban az egyenruhában, szinte érzed a sapka súlyát a hajkoronádon. De ha az elmúlt tizenöt évet a vállalati ranglétrán töltötted, akkor a tetteid ellentmondanak annak, amit mondasz. Van egy értékkülönbség.

Emlékszel arra a kulcsfontosságú dologra az értékekkel kapcsolatban? Folyamatosan tükröződnek abban, ahogyan a viselkedésünket választjuk. Ha az értékekről van szó, sokkal többet számít, amit teszel, mint amit mondasz.

Mondhatod, hogy ötgyermekes családot szeretnél. Addig kiabálhatod a háztetőről, amíg a hangod el nem reked, hogy a családot és a kapcsolatokat mindennél többre tartod. De ha mindig találsz valami kifogást arra, hogy ne menj el egy második randira, akkor nagyon valószínű, hogy egyáltalán nem ez az, amit értékelsz.

Tehát tedd fel magadnak ezt a két kérdést, majd végezz egy valóságellenőrzést. Az érték, amiről azt mondod, hogy érték, vagy megfelel annak, amit teszel? Van valami ellentmondás? És ha igen, mi az, amit igazán értékelsz?

Ha még soha nem végeztél ilyen gyakorlatot, nehéz lehet meghatározni, hogy milyen értékek állnak az életfelfogásod vagy a cselekedeteid hátterében. Ezért összeállítottam egy listát a személyes értékekről, hogy segítsek neked, kategóriák szerint csoportosítva:

Földelés

A világról alkotott legalapvetőbb nézeteink.

Szeretet
Kíváncsiság
Élelem és menedék
Kedvesség
A testünk karbantartása
Engedelmesség
Önuralom
Érzékiség
Csoda
Biztonság

Család

Alapvető kapcsolataink önmagunkkal és másokkal.

Hit
Hovatartozás
Gondoskodás
Fegyelem
Kötelesség
Gazdasági biztonság
Méltányosság
Becsületesség
Hagyaték
Hűség
Türelem
Játékosság
Elismerés
Tisztelet
Önfeláldozás
Önértékelés
Hagyomány

Menedzsment

A vágyott változatlanság megteremtése és fenntartása az életünkben.

Teljesítmény
Hatalom
Jótékonyság
Szakmai jártasság
Verseny
Határozottság
Hatékonyság
Pénzügyi siker
Rangsorolási képesség
Tájékoztatás
Irányítás
Megrendelés
Hazaszeretet
Kiszámíthatóság
Problémamegoldás
Termelékenység
Minőség
Következetesség
Szabadidő
Felelősség
Önbizalom

Kapcsolati tudatosság

Egyéni felelősség önmagunk fejlesztéséért és a másokkal való kapcsolatok minőségének meghatározásáért.

Elfogadás
Egyensúly
Jelenlét
Választás
Elkötelezettség
Bátorság
Alkotókészség
Sokszínűség
Együttérzés
Függetlenség
Közeli kapcsolódásra való képesség
Tanulás
Meghallgatás
Nyitottság
Személyes fejlődés
Kérdések feltevése
Kockázat
Az értelem keresése
Bizalom
Jóllét

Rendszertudatosság

Hogyan lépsz kapcsolatba más csoportokkal és a társadalom egészével.

Szépség
Együttműködés
Közösség
Fejlődés
Párbeszéd
Mások megerősítése
Egyenlőség
Felfedezés
Rugalmasság
Megújulásra való képesség
Kölcsönös függőség
Megérzés
Partnerség
Szolgáltatás
Egyidejűség
Hosszabb távra tervezés képessége
Fenntarthatóság

Bővítés

Jövőbeni törekvések és célok.

Önzetlenség
Elhatárolódás
Emberi jogok
Mások ösztönzése
Erőszakmentesség
Megbékélés
Egyszerűsítés
Spiritualitás (lelkiség)

Itt van az, amit a legtöbb ember nem ért az értékek megváltoztatásával kapcsolatban: nem lehet valakit az értékei ellen érvelni. Nem tudod megszégyeníteni őket, hogy valami mást értékeljenek (a megszégyenítés gyakran éppen az ellenkező hatást váltja ki – megduplázzák az értékeket)…

Nem…az értékváltás ennél sokkal finomabb!

1. lépés: Az értéknek meg kell buknia

Az egyetlen módja annak, hogy megváltoztassuk valakinek az értékeit, az, hogy olyan tapasztalattal ismertetjük meg, amely ellentétes az értékrendjükkel.

Ahhoz, hogy elengedjünk egy értéket, annak a tapasztalaton keresztül ellent kell mondanunk. Néha ez az ellentmondás úgy történik, hogy az értéket a értelmes következtetésig visszük. A túl sok bulizás végül üressé és értelmetlenné teszi az életet. A túl sok pénz hajszolása végül nagyobb stresszel és elidegenedéssel jár. A túl sok szex felhorzsolt combokat és szőnyegégést okoz a térdünkön 😅

2. lépés: Legyen meg az önismeretünk, hogy felismerjük, hogy az értékeink megbuktak

Amikor az értékeink kudarcot vallanak, az ijesztő. Egy gyászfolyamat zajlik le. Mivel az értékeink alkotják az hovatartozásunkat és azt, hogy kik vagyunk, egy érték elvesztése olyan érzés, mintha önmagunk egy részét veszítenénk el.

Ezért ellenállunk ennek a kudarcnak. Elmagyarázzuk és tagadjuk. Próbáljuk megmagyarázni…

Amikor az értékeink csődöt mondanak, két térdre állított indoklásunk van: 1) a világ rossz, vagy 2) mi vagyunk rosszak..

Tegyük fel, hogy egész életedben a pénzt hajszolod. Aztán a 40-es éveidben felhalmozol egy szép összeget. De ahelyett, hogy Scrooge McDuck módjára búvárkodnál és úszkálnál az aranyérmékben, ez a pénz nem boldogságot hoz neked, hanem még több stresszt. Ki kell találnod, hogyan fektesd be. Adót kell fizetned látszólag minden után. A barátok és családtagok folyamatosan segítségért vagy alamizsnáért folyamodnak hozzád.

De ahelyett, hogy elgondolkodnál azon, hogy az érték rossz, hogy talán a pénznél többel kellene törődnöd, a legtöbb ember inkább a körülötte lévő világot hibáztatja… A kormány hibája, mert büntetik a gazdagságot és a sikert. A világ tele van szajhákkal és lusta emberekkel, akik csak alamizsnát akarnak….A tőzsde egy zsarolás, és lehetetlen nyerni…

Mások magukat hibáztatják. Azt gondolják: „Ezt meg kellene tudnom oldani, ezért csak még több pénzt kell keresnem, és minden rendben lesz.” Belekerülnek abba a taposómalomba, hogy folyamatosan egyre jobban és jobban hajszolják az értéküket, amíg egyfajta szélsőségessé nem válnak.

Kevesen állnak meg, hogy belegondoljanak abba, hogy maga az érték a hibás. Hogy a pénz értékelése juttatott ebbe a helyzetbe, ezért nincs mód arra, hogy kijusson belőle.

3. lépés: Kérdőjelezzed meg az értéket, és ötletelj, milyen értékek végezhetnének jobb munkát

Az érettség folyamata során az alacsony szintű, anyagi értékeket magasabb szintű, a valósághoz hasonlító értékekkel helyettesítjük. Tehát ahelyett, hogy állandóan a pénzt hajszolnád, hajszolhatnád a szabadságot például. Ahelyett, hogy arra törekednél, hogy mindenki kedveljen, értékelhetnéd a néhány emberrel való emberi közelség kialakítását. Ahelyett, hogy mindent meg akarsz nyerni, összpontosíthanál pusztán arra, hogy a legjobbat nyújtsd!

Ezek a magasabb szintű, valósághoz közelítő értékek jobbak, mert jobb problémákat eredményeznek. Ha az elsődleges értéked az életben az, hogy mennyi pénzed van, akkor mindig több pénzre lesz szükséged… Ha viszont az elsődleges értéked a személyes szabadság, akkor egy ideig több pénzre lesz szükséged, de lehetnek olyan helyzetek, amikor kevesebb pénzre van szükséged. Vagy amikor a pénz teljesen lényegtelen. Akkor is lesznek problémáid, ez elkerülhetetlen, de a több pénz iránti kielégíthetetlen igény nem lesz köztük!

Végső soron ezek az értékek olyanok, amelyeket irányítani tudsz. Azt nem tudod befolyásolni, hogy az emberek kedveljenek-e téged. De azt mindig ellenőrizheted, hogy őszinte vagy-e vagy sem. Nem mindig tudod irányítani, hogy nyersz-e vagy sem, és ha igen, mikor. Azt mindig ellenőrizheted, hogy a legjobbat nyújtod-e. Az életpályádon nem mindig tudod irányítani, hogy mennyit fizetnek majd neked. De azt mindig irányíthatod, hogy olyasmit csinálsz-e, amit értelmesnek találsz…

  A jó életet élni

Szóval, itt van a bökkenő: szép dolog üldögélni és jobb értékeken gondolkodni. De semmi sem szilárdul meg addig, amíg ki nem mész, és meg nem valósítod ezeket az új értékeket. Az értékeket az élettapasztalat által nyerjük és veszítjük el. Nem az ésszerűség, az érzések vagy akár a hiedelmek által. Meg kell élni és meg kell tapasztalni őket, hogy megragadjanak.

Ehhez gyakran bátorságra van szükség. Kimenni és megélni egy értéket, ami ellentétes a régi értékeiddel, iszonyú ijesztő ám! Tudom.

A saját életünkben is ugyanezt tesszük állandóan. Könnyű hiteles kapcsolatokat akarni. De nehéz megélni őket. Ez ijesztő. Kerüljük. Kifogásokat találunk ki, hogy miért kell várnunk, vagy majd legközelebb. De a „legközelebb” elkerülhetetlenül egy újabb kudarccal és fájdalommal végződik.

Négylépcsős útmutató az értékek megéléséhez

 1. Válassz ki egy értéket – ez lehet egy olyan érték, amelyről kiderült, hogy már megvan, vagy egy új érték, amelyet úgy döntesz, hogy megtestesíted.
 2. Tűzz ki olyan célokat, amelyek összhangban vannak ezzel az értékkel.
 3. Hozz meg olyan döntéseket, amelyek közelebb visznek ezekhez a célokhoz.
 4. Tapasztald meg az adott érték érzelmi és fizikai előnyeit – ezek aztán arra ösztönöznek majd, hogy tovább kövessed azt.

Ez a négy lépés egyszerű, de nem könnyű. Valószínűleg ki kell lépned a komfortzónádból (ahol kényelmes és neked biztonságos lenni), olyasmit kell tenned, amit még soha nem tettél, talán fel kell hagynod azzal az életpályával, amire a fél életedet építetted, vagy akár fel is bosszanthatsz néhány embert, akit szeretsz…

De ha nem teszed meg őket, akkor egyszerűen nincs értelme megtalálni vagy újra feltalálni magad! Akár továbbra is robotpilótán is élhetsz, és hajszolhatod a boldogságot, ami örökre elkerül téged, mert tudod, hogy mit kéne csinálnod, de túlságosan félsz megtenni…

Amikor összeszeded a bátorságot, hogy megéld az új értékeidet, valami őrültség történik: jó érzés! Megtapasztalod az előnyöket! És ha egyszer megtapasztaltad ezeket az előnyöket, nemcsak könnyebb lesz tovább élni az új értéket, hanem őrültségnek hangzik, hogy nem tetted ezt korábban…

Olyan ez, mint az a mámor, amit egy jó futás után érzel. Vagy a megkönnyebbülés, amit azután érzel, hogy elmondtad valakinek az igazat. Vagy a felszabadultság, amit akkor érzel, amikor nem vagy többé fajgyülölő fráter például…

Mint amikor beugrasz egy hideg medencébe, a rémület és a sokk elmúlik, és csodálatos megkönnyebbüléssel és egy újabb, mélyebb megértéssel megérted, hogy ki is vagy valójában.

Forrás

Megosztás:

Facebook
Email
WhatsApp
LinkedIn

A tartalmakat díjmentesen válogatjuk, fordítjuk és szerkesztjük. Ha tetszett a tartalom, és megteheted, itt bedobhatsz a közösbe, hogy még klasszabb legyen minden:

Üdvözlet!

2023. március 20-án beszüntettük a tevékenységüket. Áldott életet kívánunk!