15) Hogyan ismerd meg minden részedet?

A pszichoterápia egy feltörekvő formája meglepő módokat kínál arra, hogy elgondolkodj arról, hogy milyen részeid is vannak. Alábbiakban ezt a felkapott módszert veszem szemügyre. Remélem neked is segít? Tudod…azt vallom, hogy ebben az évezredben mindenkinek a saját pszichológusának kell lennie… Adnod kell magadnak időt és teret arra, hogy rendezd a soraidat! Garantálom, hogy cserébe sokkal jobban fogod magad érezni!

EBBEN A CIKKBEN:


Mi az a belső családrendszer terápia?

Alap kifejezések
Mi a teendő?

Még információ a módszerről

Mi az a belső családrendszer terápia?

Sokan küzdenek azzal, hogy szeressék magukat – talán te is közéjük tartozol…

Lehet, hogy szégyenkezel vagy megbántál dolgokat, amiket tettél, vagy talán megtörtnek, rossznak vagy elégtelennek érzed magad valamilyen módon? Mi lenne, ha azt mondanám neked, hogy a lényed mélyén eredendően jó, kedves és szeretetteljes vagy, és semmi baj nincs veled? Azt hiszem, hogy belülről valószínűleg valami olyasmit válaszolnál, mint: ‘Nem ismernek engem, vagy nem tudod, hogy milyen dolgokat tettél!’ Ugye?

Tapasztalatból tudom, hogy mindenki valóban eredendően jó, bár különböző részeink szélsőséges módon viselkedhetnek. Ezek a szélsőségek rámutatnak arra a gyógyulásra, amelyre szükségünk van, és amelyet magunknak hozhatunk.

A belső családrendszer terápia egy Richard Schwartz nevű amerikai pszichoterapeuta által kifejlesztett megközelítés, amely a bennünk lévő különböző részeket úgy látja, mint a családok, és hasonlóan is működnek bennünk szerinte. Néha a különböző részeink vitatkoznak, néha együttműködnek, néha pedig védik a többi tagot… Erre a felismerésre a doktor úr azután jutott, hogy meghallgatta a pácienseket. Azt tapasztalta, hogy ők (hozzád hasonlóan) azt mondják: „Egy részem szereti/gyűlöli ezt…”, és azon tűnődött, mi történne, ha ezeket a részek valódiak?

A terápia két dolgot tart igaznak:

  • A személyiséged sok különböző részből áll.
  • Legbelül lakik a valódi Éned, aki eredendően szeretetteljes, jelen van és bármikor elérhető.

Ez elsőre furcsán hangozhat, de gondolj bele egy pillanatra, és rájössz, hogy folyton önmagunk különböző részeiről beszélünk. Ha egy barátod megkérdezné, hogy szeretnél-e kipróbálni egy új éttermet pénteken ebédkor, talán azt mondanád: „Egy részem igen, de egy részem nem”. Lehet, hogy az a rész, amelyik igent akar mondani, szeret új helyeket kipróbálni! Lehet, hogy a nemet mondó részed azt szeretné, ha a pénteki nap nyitva maradhatna, mert az a szabadnapod…

A terápia úgy értelmezi, hogy ezek a különböző részek valódiak – és hogy kapcsolatuk van egymással; talán védelmező, néha ellentétes, vagy akár szövetséges. Ismered azt a kritikus hangot a fejedben, amely azt mondja, hogy meg kellett volna tenned „X”-et vagy nem kellett volna megtenned „Y”-t, és ez feldühít?

Nos ezt egy másik részed  mondatja veled…

A terápia szerint a részeink szó szerint kis lények bennünk, gondolatokkal, érzésekkel és saját tapasztalatokkal. Amikor „keverednek” velünk – azaz átveszik az egész rendszerünk felett az irányítást-, akkor abban a pillanatban „úgy érezhetjük”, hogy azok vagyunk. Például, ha haragszom rád, akkor haragszom rád tényleg. Ha később filmnézés közben sírok, akkor csak szomorú vagyok. De a módszer azt sugallja, hogy talán mind a dühös én, mind a szomorú én különálló részeim, hiszen nem vagyok mindig sem szomorú, sem dühös…

Ezzel szemben mi az, ami mindig rendelkezésemre áll, legalábbis akkor, amikor biztonságban és nyugalomban érzem magam? A szeretetem, a kedvességem, a bátorságom, az alkotókészségem, és a kíváncsiságom. Sokszor beszélgetünk önmagunkkal ezekről a szeretetteljes részekről, és azt mondjuk: „Ez inkább rám vall.”

Idővel rá is jött, hogy ez a legbelsőbb részünk, amely sajátos tulajdonságokkal rendelkezik, és amellyel a különböző részek kapcsolatba is tudnak lépni.

Alap kifejezések

Mielőtt elmagyaráznám, hogyan használhatod ezt a módszert, segítek, hogy megismerd az alapvető fogalmakat és kifejezéseket:

Valódi Én: ezek az együttérzés, a kíváncsiság, a nyugalom, a bizalom, a kapcsolat, a tisztánlátás, az alkotókészség, a bátorság és még sk minden más együttesei. Ha úgy tetszik a Tiszta Tudat, az isteni részed.

Védő részek (cselekvő): ezek a részek a ‘vezetők’. Szeretik irányítani az életedet, hogy jól nézz ki; gyakran használják a „kellene” szót a fejedben. A belső kritikusod – az, aki az elkövetett hibáidért vagy a vélt hibáidért megbüntet- az egyik ilyen ‘vezetőd’ .

Sebezhető részek: ezek az érzékeny részek a száműzöttjeid. Nyomasztó érzéseket és/vagy hiedelmeket tartanak benned. Például nagyon gyakori, hogy van egy olyan részed, amelyik azt hiszi, hogy nem elég jó. Megszégyenült, és ezt a terhet hordozza a hátán. Ezek a részek gyakran fiatalon épülnek be és a múltban rekedtek; például egy gyerek, akinek nyolcévesen azt mondták, hogy csalódás volt, így meg is rekedhet ebben a korban. A védő részek (cselekvő) részek úgy dönthetnek, hogy ezt a gyereket úgy tudják a legjobban megvédeni, ha mindig tökéletesek maradnak, hogy ne kritizálják őket újra meg újra…

Védő részek (reagáló): ezek a részek a tűzoltóid. Amikor száműzöl valamit, például a partnered megszégyenít téged valamiért, amit tettél, akkor, hogy megvédjen attól, hogy elnyeljen a szégyen, a tűzoltó részed dühbe gurulhat: drogokat, alkoholt, ételt, pornót vagy más tevékenységeket használhat, hogy elterelje a figyelmedet az érzelmi fájdalomról. Tegyük fel, hogy a tűzoltó részed berúgott, hogy elfedje a kínos részedet – azaz az egyik száműzöttedet. A hangok, amelyeket ekkor hallhatsz a fejedben, lehet, hogy ez a két rész – a tűzoltó és a vezető- vitatkozik, mint például:

– Nem tudom elhinni, hogy ennyit ittál tegnap este!
– Nem volt az olyan sok, pihennem kellett utána sokat!
– Gratulálok! Hülyét csináltál magadból!

Ha meghallgatod a részeidet, jobban megismerheted őket, és elkezdheted a gyógyulást!

De itt a lényeg – minden résznek pozitív szándéka van: azaz mindannyian segíteni próbálnak valamilyen módon. Tegyük fel, hogy egy barátod kibérelte a helyi uszodát egy partira, és meghív téged, és tudatja veled, hogy az est stílusa a „Bikini és a Fecske”. Ha van egy részed, amelyik nem érzi jól magát a testedben, akkor lehet, hogy egy belső vitát folytatsz, ami valahogy így hangzik:

– Nem hiszem, hogy elmegyek; nem érezném magam kényelmesen!
– El kell menned, ők a barátaid. Különben is, lehet, hogy azt gondolnák, hogy lerázod őket!
– Mi lenne, ha felvennénk valamit, amivel eltakarjuk magunkat?
– Ne légy nevetséges, akkor tényleg felhívnánk magunkra a figyelmet!
– Két hónap múlva lesz, talán addig diétázhatnánk és többet járhatnánk el edzeni?
– Az sosem működik, ráadásul elegem van abból, hogy éhezem!

Szóval mi folyik itt? A módszer szemszögéből nézve ezek a részeid beszélnek; hallod a ‘kellene’ hangot, amelyik aggódik amiatt, hogy hogyan tűnsz fel másoknak? Mindegyiknek jó szándéka van, de, mint láthatod, nem feltétlenül értenek egyet egymással, és ez sok feszültséget okozhat. A vezető részek azzal is szolgálnak téged, hogy megpróbálnak gondoskodni arról, hogy a szorongást vagy terheket tartó száműzött részek (például az, amelyik némi testszégyent érez) ne lépjenek működésbe, és ne vegyék át az irányítást.

Most képzeljük el, hogy a cselekvő védő részek (akik aggódnak amiatt, hogy mit gondolhatnak az emberek) összefognak a diétázó vezető résszel, és felülírják a nem-menő részt, így a medencés partin találod magad. A közös asztalnál éppen azon gondolkodsz, hogy megeszel egy szelet finomnak tűnő sajttortát, amikor egy másik vendég odahajol hozzád, és azt mondja:

– Ó, te olyan bátor vagy! Én még ránézni sem bírtam arra a sajttortára!

Lehet, hogy szégyenérzeted támad… majd azonnal dühös leszel, és/vagy elhagyod a partit, vagy hirtelen szundikálnod kell, esetleg el akarsz szívni egy füves cigit, vagy italra vágysz (vagyis a tűzoltó részed veszi át az irányítást).

Tegyük fel, hogy a dühös tűzoltó részed hangosan azt mondja a másik vendégnek:
-Hogy merészelsz megjegyzést tenni az ételválasztásomra? Miből gondolod, hogy neked ehhez jogod van?”, és dühödten távozik a buliból.

Jó eséllyel, ahogy hazafelé vezetsz, és eltávolodsz a kiváltó okoktól, valami ilyesmit fogsz hallani a fejedben (a tűzoltó és a vezetői részeid összecsapását):

– Mi bajod van?! Nem hiszem el, hogy ezt csináltad, és mindenki észrevette!
– Hát minden jogom megvolt hozzá, nem kellett volna ezt mondaniuk!
– De most mindenki rólunk fog beszélni, nincs önuralmad?
– Megérdemelték!

Lehet, hogy te magad is átéltél már hasonló helyzeteket – persze nem kell, hogy egy medencés buli legyen: lehet valami a munkahelyeden, egy baráti összejövetelen, egy családi helyzetben- bárhol, ahol a részeid konfliktusba kerülnek azzal kapcsolatban, hogyan védhetnéd meg magad a legjobban…

De mi lenne, ha az ilyen helyzeteket másképp tudnád kezelni? A módszer utat kínál a gyógyuláshoz, az önmegbocsátáshoz és az elfogadáshoz. Úgy látja, hogy a mindenkiben lévő Valódi Én-t az együttérzés, a kíváncsiság, a nyugalom, az alkotókészség, a bátorság, a kötődés, a bizalom és a tisztánlátás tulajdonságai jellemzik. Ez a te valódi szeretetteljes természeted, amelyet gyakran eltakarnak a részeid…

A módszer alapelveit követve tehát a medencés példában megköszönnéd a tűzoltónak, hogy kihúzott egy fenyegető helyzetből, ugyanakkor nagyra értékelnéd a vezető próbálkozásait, hogy ez ne fordulhasson elő még egyszer. Idővel megengednéd a Valódi Énednek, hogy megismerje a fájdalmas száműzöttet, aki a szégyen terhét hordozza, és segítenél neki, hogy elengedje ezt a terhet. Akkor a védelmező részeid (amelyek viselkedési stratégiáit a száműzött rész szorongása kényszeríti) megnyugodhatnának…

Fontos első lépés a gyógyulás ezen formája felé, hogy kíváncsivá válj a különböző részeidre. Ebben az útmutatóban többféle módot mutatok arra, hogyan kezdheted el felfedezni a különböző részeidet, és hogyan ismerheted fel különböző szerepeiket és szükségleteiket. Ha ily módon megismered a részeidet, és megengeded, hogy meghallgassák őket, az már önmagában is gyógyító folyamat lehet!

Mi a teendő?

Minél inkább tudják a részeid, hogy bízhatnak benned (a Valódi Énedben), annál inkább jobb lesz az érzelmi egészséged. Ennek a belső bizalomnak a kiépítésének egyszerű módja, ha megismerkedsz a különböző részeiddel, és hagyod, hogy meghallgassák őket. Végigvezetlek különböző gyakorlatokon, amelyeket elvégezhetsz, hogy segítsek neked ebben:

Használd a naplóírást!

 

A részeid megismerésének egyik módja a naplóírás, de ha ezt már csinálod akkor emlékeztetlek a fontosságára. 1 éve hívta fel a figyelmem rá egy kedves barátném. Először nem tuajdonítottam neki nagy szerepet, de később leesett milyen fontos! Érdemes átnézni a naplódat, és megkeresni a különböző részek hangját, amelyek esetleg egy bizonyos „hangulatban” íródtak. Lehet, hogy egy részed egy bizonyos módon szeretne ismert lenni, mint „a tervező” vagy „a sértődött”?  De talán nem! A különböző részek különböző dolgokat akarnak! Próbálj meg figyelni a részeidre, és hagyd, hogy elmondják neked mire van szükségük!

Alkalmazzuk ezt egy adott helyzetre! Lehet, hogy van egy döntés, amit meg kell hoznod, például el kell fogadnod egy új állást, amit felajánlottak neked. Valószínűleg lesz néhány részed, amelyik akarja, és lesz néhány, amelyik nem… Az üres papírt kettéoszthatod, és az egyik rész a bal oldalra írja az álláspontját, a másik az ellenkező véleményt a jobb oldalra – esetleg más színnel vagy lejjebb az oldalon, hogy a megkülönböztetés egyértelmű legyen, például így:

Ezek a különböző részek nagyon jó pontokat tesznek, és mind az rendszered szolgálatában állnak! Amikor a beszélgetésük egymás között véget ér, bezárhatod a naplót! Majd nyisd meg újra, amikor már nyugodtnak érzed magad és kíváncsi vagy a nézőpontjaikra (ahelyett, hogy azonosulnál velük)! Akkor mindkettőjükkel tudatni tudod, hogy meghallgatod az aggályaikat és az álláspontjukat (egyszerűen belsőleg tudomásul véve azokat). Ez elsőre furcsa érzés lehet, mégis a részeid értékelni fogják a szándékodat…

Lehet, hogy az egyik, majd a másik felfedezésében akarsz maradni… Honnan ered a pénzzel kapcsolatos aggodalom? Van még mondanivalója? Mi a helyzet a gyerekekkel, akiknek nehézséget okoz a barátkozás? Ez is része a történetednek? Informálja ez a rész aggodalmadat? Végső soron döntést kell hoznod, és ha ezek a részek úgy érzik, hogy meghallgatod és tiszteletben tartod őket, akkor minimálisra csökkentheted a visszahatást – az elkerülhetetlen „Én megmondtam!”-mondatot is leszerelheted, amit a fejedben hallasz, amikor a dolgok nem mennek jól – akármelyik utat is választjuk!

E-mail fiókok vagy videó használata

 

Fontolóra veheted egy e-mail fiók létrehozását, amelyre a részek írhatnak (esetleg többet is). Például, ha van egy személy, akivel konfliktusban vagy, akkor lehet, hogy van egy igazságos részed, amelyik pontosan el akarja mondani neki, hogy mit gondol róla… Ez a rész nagy örömét leli abban, ha mindezt egy e-mailben adhatod ki magadból! Aztán nagy elégedettséggel meg is nyomhatja a „Küldés” gombot 😀

Ehhez hozz létre egy erre a célra létrehozott fiókot (például ‘pelda@gmail.com’), és hallgassad meg az igazságos részedet, és engedjed meg neki, hogy pontosan azt írja meg, amit el akar mondani egy e-mailben, és küldje el egy privát címre önmagának. Később, amikor már kevésbé erős ez a részed, és egy kicsit több Valódi Én energia áll rendelkezésedre (vagyis amikor nyugodtnak és kíváncsinak érzed magad), érdemes lehet megnyitni és elolvasni az e-mailt. Meg fogsz lepődni!

Ez a megközelítés esélyt ad arra, hogy képes legyél harmonikusabb kapcsolatot fenntartani önmagaddal, és a külvilággal.

Egy másik módja annak, hogy kapcsolatot teremts a benned lévő szerepekkel, és meghallgassad a nézőpontjukat, az, hogy videókat veszel fel, amelyeken a szerepeid beszélnek. Azt javaslom, hogy kezdjed a nagyon gyakori részekkel, mint például a „kritikus”, az „értelmével kérkedő”, az „emberbarát” vagy a „tökéletességre törekvő” (ha ezek közül egyiket sem ismered fel, válassz egyet a saját részeid közül, amelyeket szeretnél jobban megismerni)!

Ezután kérd fel a kiválasztott részedet, hogy rögzítse, mit szeret magában – hagyj neki annyi időt, amennyit csak akar! Amikor visszanézed, nézd meg, hogy el tudod-e fogadni a nézőpontját! Ne feledd, mindezek a gyakorlatok arra szolgálnak, hogy segítsenek elkülöníteni a különböző részeidet, és jobban megismerni őket!

Hogyan használd másképp a gyakorlatot: mondjuk, hogy nagyon mérges vagy valakire, és a dühös tűzoltód jelen van. Ha elvegyül veled, akkor, miután egyedül vagy egy biztonságos helyen, készíts videót a telefonoddal – érdemes elképzelni, hogy azzal a személlyel beszélsz, akire a tűzoltó részed dühös! Engedd szabadjára a tűzoltó részed, mondd el a személynek, akire dühös vagy, hogy pontosan mit gondolsz róla, mit szeretnél tenni vele stb. és engedj ki mindent!

Valamikor később, amikor már nyugodt(abb) vagy, és kíváncsi vagy arra a dühös részedre, megnézheted a videót, és megnézheted, mi jön elő neked! Amikor ezt teszed, emlékezz arra, hogy a dühös részed téged vagy egy másik részt védett akkor… A dühös részek gyakran visszalágyulnak, amikor meghallják a válaszod őszinteségét! Lehet, hogy olyan részek is feljönnek, amelyek nem szeretik a tűzoltót, vagy elítélik (gyakran vezető részek), és ezeket is tudomásul veheted, hogy feloldódhassanak, miközben te a dühös részeddel maradsz kapcsolatban, annyi őszinte megbecsüléssel, amennyivel csak tudsz! Amikor a tűzoltót nem kedvelő részek felkeltik a figyelmedet, érdemes ezeket a részeket papírra vetned, hogy esetleg később visszatérhess hozzájuk!

Térképezzed fel a különböző részeket és azok egymáshoz való viszonyát!

 

Néhányan szeretik feltérképezni a részeiket, és ennek számos módja van, megteheted például pálcikafigurák és kártyákon lévő címkék segítségével, vagy használhatsz csak szavakat, és nem kell aggódnod a rajzolás miatt – ami neked a legjobban megfelel! Kezdjed ott, ahol megfelelőnek érzed, és hagyjad, hogy az érzéseid és a megérzésed vezessen. Nincs helyes vagy helytelen módszer! Ahogy azonosítod a kártyára kerülő részeket, rá fogsz jönni, hogy ezek a részek azok a részeid, amelyeket meg akarsz ismerni! Ha azon kapod magad, hogy túlgondolod ezt a gyakorlatot, gratulálok! Épp most találkoztál a „kitalálás” részeddel. Írd fel egy kártyára, és köszönj neki 😉

Mondok pár példát: a „gyámoltalan gyerek”, az „aggódó”, a „rémült gyerek”, az „értéktelen”, a „depressziós”, a „kedveskedő”, a „gyűlölködő”, az „önelégült bíró”, a „zavaró érzések” és így tovább!

Amikor végzed a gyakorlatokat, tulajdonképpen tudatod velük, hogy te már felnőttél, és hogy értékeled, milyen keményen dolgoztak… De már átveszed az irányítást! Szépen amikor kell, azt fogod tapasztalni, hogy a dolgok elkezdenek megváltozni!

Játszál figurákkal!

 

Egy másik szórakoztató módja annak, hogy megismerd az alkatrészeidet, hogy játsz egyet. Igen, mint amikor kicsi voltál, emlékszel, nem? Menj el egy boltba, és szerezz be egy csomó játékot/figurát, ami tetszik neked – olyanokat, amelyek tükrözik a különböző részeidet (mindezt csekély összegért)! Válasszad ki azokat, amelyek megragadják a tekinteted, de javaslom, hogy tartsad szemmel azt a vezető-részt is, amelyik csak az általa jónak vélt fényben akar bemutatni! Legyél őszinte önmagadhoz!

Amint hazaérsz és beállítod a dolgokat, elkezdhetsz játszani a szerepeiddel és azzal, hogy hova szeretnének menni 🙃 Van egy „királyi részed”, amelyik egy homokdomb tetején szeretne elhelyezkedni? Mi a helyzet a „befolyásoló résszel”, amelyik szeret fedezékbe húzódni? Talán ez a rész szeretne egy zsebkendővel takarásban lenni – vagy csak részben látható? Egy ‘sárkány’ is a csapat része? Mi a helyzet a „halogatóval”? Szeretne egy „bűntudatot keltő rész” is megjelenni? Hol vannak ezek a részek egymáshoz képest? Mindannyian tudnak egymásról? Ezek csak pédák, azt csinálsz, ami jön!

Ha a feladatot befejezettnek érzed, maradj a részeiddel, tudasd velük, hogy ott vagy, és ismét köszönjed meg nekik mindazt, amit tesznek, akár hangosan, akár belsőleg! Ez a te csapatod, és nagyon keményen dolgoznak érted! A gyakorlat elvégzésével tisztábban láthatod a részeid közötti kapcsolatokat, és ahogy leülsz velük, több információt, több tudatosságot szerezhetsz róluk. Talán még azt is tapasztalod, hogy kíváncsiak lesznek rád! Ki tudja? Csak maradj nyitott mindarra, aminek jönnie kell, és arra, ahogyan a részeid közvetíteni akarják neked a szükségleteiket!

Használjad a testtérképet, hogy megértsd a tested!

 

A részek általában kép ügyileg, megérzésben, hallás útján vagy a testünkön keresztül hívják fel magukra a figyelmünket. Ha a részeid a testeden keresztül adnak információt – például a „Érzem a zsigereimben!”, „A nyakam nagyon feszült!” és hasonló gondolatok formájában, vagy ha esetleg a fájdalom is a része az életednek -, akkor érdemes egy testtérképpel dolgoznod! Mielőtt továbblépnél, ne feledd, hogy mindig fontos, hogy egyeztess egy egészségügyi szakemberrel bármilyen egészségügyi problémájával kapcsolatban!

A módszer szerint a testtérkép a tested vázlata (töltsd le a képet jobb klikk és kép mentése megnyomásával, majd nyomtatsd ki egy boltban úgy, hogy elküldöd csatolva az email címükre a képet), amelyet arra használhatsz, hogy jobban tudatában legyél a testrészeidnek!

Ha például feszültséget észlelsz a nyakadban, akkor mutasd meg ezt a testtérképeden az általad választott színekkel, árnyalatokkal vagy szavakkal. Miközben ezt teszed, észreveheted, hogy bizsereg a gyomrod például. Találj módot arra, hogy ezt is ábrázold, miután belsőleg megkérdezed: „Te is a részem vagy?”, és megvárod a választ. Folytasd addig, amíg a térképet egyelőre teljesnek nem érzed!

Ha fájdalmaid vannak, akkor jegyezd fel ezt a térképre, és légy nyitott azokra a részeidre, amelyek ehhez kapcsolódnak!  Írjad le ezt, és aztán maradj kíváncsi: kérdezd meg magadtól, hogy vannak-e más részek is, amelyek a fájdalomhoz kapcsolódnak?

A rendszeres ellenőrzés előnyei

 

A fent leírt gyakorlatok mellett néha egyszerűen könnyebbnek találhatod, hogy lazább módon kapcsolódj a részeidhez. Gyakran előfordul, hogy séta közben azt kérdezem: „Oké, ki van fent?”, és meghívom a részeimet, hogy tudassák velem, amit csak akarnak. A te részeid a tieid, ahogy az enyémek is az enyémek. És a Valódi Éned képes lesz szeretni őket, még akkor is, ha ők nem szeretik magukat vagy egymást…

A részeid megismerése és elismerése lehet az első lépés a gyógyulás és az önszeretet felé! Ahogy megismered a részeidet, és ők megismerik, hogy a nyugodt, szerető felnőtt jelenlétedként, ami a lényed mélyén van (amikor nem takarják el a részeid), több bizalom lesz elérhető, mivel elismerik, hogy tudsz vigyázni így is a rendszerre. Lehet, hogy nem ez lesz a kezdeti reakciójuk rád: egyes részek talán tudni akarják, hol voltál, miért nem segítettél, amikor rossz dolgok történtek? Lehet, hogy haragszanak rád, vagy nem hisznek abban, hogy itt maradsz… Minden válaszuk érvényes és üdvözlendő, és ezt tudtára is adhatod nekik! És azt is, hogy sajnálod, hogy nem voltál ott, hogy segíts, amikor szükségük volt rá, és hogy most itt vagy, és számíthatnak rád!

Az ebben az útmutatóban szereplő gyakorlatok elsőre furcsának tűnhetnek – ha bármelyik ponton így érzel, mindig kezdheted azzal, hogy elismered azt a részt vagy azokat a részeket, amelyek furcsának találják, és megkérdezheted, hogy mégis megteheted-e. Lehet, hogy van egy hitetlenkedő részed – és ha igen, üdvözöld! Vagy egy olyan rész, amelyik azt hiszi, hogy csak kitalálod az egészet… Ezt is be lehet vonni! Utána túlléphetsz a megismerésen, és elkezdheted a gyógyulást 😌

Még információ a módszerről

A belső családrendszer terápia módszerei felhasználhatók bizonyos nehéz érzelmek, például a tartós szégyenérzet kezelésére. Hogy elképzelésed legyen arról, hogyan működik ez, szánj egy kis időt rá, és keríts egy helyet, ahol nyugodtan egyedül lehetsz, zavaró tényezők nélkül! Esetleg csukd be a szemed, és kérdezd meg magadban, hogy nem baj-e, ha megismerkedsz egy olyan részeddel, amelyik szégyent érez valami miatt? Aztán várd meg, hogy mi történik! Lehet, hogy zavaró gondolatokat veszel észre, lehet, hogy hülyének érzed magad, lehet, hogy egy gondolat azt mondja: „Ez furcsa!”, vagy „Ez nem fog működni!”, vagy bármilyen más részed hangja és/vagy érzései mutatkozzanak is meg!

Ismerd el azokat, akik ezeket a véleményeket és/vagy érzéseket fenntartják  (joguk van hozzájuk), majd nézd meg, hogy hajlandóak lennének-e visszalágyulni, esetleg elmenni egy másik helyre? Ha nem kívánják ezt megtenni, akkor nézzed meg, hogy mi lehet az aggodalmuk!

Kérd meg az aggódó részeket, hogy mondják meg, hány évesek vagytok, amikor ezek létrejöttek! Ez furcsán hangozhat, de a védelmező részek gyakran akkor veszik fel a szerepüket, amikor fiatalok vagyunk… Például az „embereknek tetsző” részed talán ötéves korodban kezdte el a szerepét, hogy elkerülje a szülői kritikát; és lehet, hogy azt hiszi, hogy még mindig ötéves vagy? Szánj időt arra, hogy frissítsd ezeket a részeket, küldj nekik információt a jelenlegi életkorodról, bármilyen módon, aminek értelme van számodra! Lehet, hogy egyelőre ennyire van szükséged…

A védő részek leggyakoribb aggodalma az, hogy a szégyennel küzdő, sebezhető részekkel való foglalkozással túlterhelődhetsz, mert gyakran a szégyent érző fiatal részek túlterhelődnek a bennük lévő szorongástól – és ahogy megismered őket, eláraszthatják a rendszeredet. Ha ezt tapasztalod, és a szégyenérzeted mértéke erőteljes, akkor azt tanácsolom, hogy fedezd fel száműzött részeidet egy olyan terapeutával, aki ismeri a terápiát (keress rá Google keresőben: belső családrendszer terápia)

Ha azonban úgy érzed, hogy rendben van, akkor ellenőrizd, hogy valóban kíváncsi vagy-e a szégyent tartó részedre! Hol vetted fel ezt a szégyent? Nem úgy születtél, hogy magadban hordoztad! Melyik ponton kezdődött ez? Észreveheted, hogy amikor ezek a kérdések felmerülnek, előszeretettel bukkan fel a „kitalálom” rész. Ez azt mondhatja:

– Nos, 12 éves korunkban a gonosz gyerekek csúfoltak minket, mert kövérek voltunk, tehát akkor kellett ennek történnie…

Ez a rész így szokott segíteni… És lehet, hogy igaza van? Tehát, ha hallasz tőle, kérlek, köszönd meg neki, hogy közbelép, és nézd meg, hogy vissza tud-e lépni, hogy lehetővé tegye, hogy közvetlenül megkérdezd a testszégyent tartó részt is!

Ez sok próbálkozást igényelhet, ami rendben van! És talán meghallgathatod a száműzött rész történetét! Amikor képesek vagyunk együttérzően szemtanúi lenni annak, hogy mi történt, hogyan jutott el egy rész ahhoz a hithez, hogy értéktelen (például), akkor képes vagy elengedni ezt a terhet – olyan, mintha egy együttérző felnőtt lenne akkoriban a közelben, aki segít neki megérteni, hogy a megszégyenítő megjegyzések egyszerűen nem igazak…

Amikor ez megtörténik, amikor az Önvalód fényét elhomályosító szégyen felszabadul, a védelmező részeid le tudnak állni, és egyre inkább képes vagy megnyilvánítani az örömöt abban, hogy ki és hogyan vagy a világban – minden csodálatos részeddel együtt, akkor éled át igazán azt a csodát, hogy ki vagy! Tudom kell jókora bátorság foglalkozni önmagaddal, de hé! Ki fog, ha te nem?

Semmi baj nincs veled, velem vagy bármelyikünkkel tudod?

Forrás

NAPFÉNYESSÉG ÉS ÁLDÁS

oli

fordító, író, vagy szerkesztő

2020-ban majdnem végzetes stroke miatt „visszaterelődtem” az utamra, így az intenzív osztályból lett intenzív önismereti út, és a kómából egyenesen pedig sok sok kis ébredés (felismerés).

Évek óta ingyen megosztom a tartalmakat, amik segítettek önmagamhoz közelebb kerülni, jelen oldalon pedig megosztom ezeket a valóságformáló törprengéseket, hátha neked könnyebb lesz az énmeghaladás 😉

Ha valamit megtanultam mostanság az az, hogy a legtöbb ember próbál segíteni, de az emberek nagy része bizony képtelen kérni, úgyhogy most pár év után arra kérlek, ha megteheted, gyorsítsd fel a fejlesztéseket, ötletek megvalósulását az anyagi síkon. A havi rokkantsági nyugdíjból is idővel megvalósítom, amit tudok, de ezen gyorsíthatsz!

Amennyiben megteheted, hogy támogass anyagilag, akkor itt vannak az utaláshoz szükséges adatok:

További írások:

Kettő típusú tartalom van: a RÁGCSÁLNIVALÓ címkével ellátott gyakran rövidebb, mindenféle témát érintő írások, és a TÖBB FOGÁSOS-nak megjelöltek, amik inkább nagyobb lélegzetvételű kifejtéseket tartalmaznak.

Rágcsálnivaló

25 ) Miért nem meditálok többet?

Manapság igen menő azt mondani, hogy meditálsz…  Meditáció?! De ez biztos jó irány? Érdemes ezt követni, vagy hallgatsz olyanok tanácsára, akik évekig ezt csinálták? Kezdjük

Elolvasom ➤
TÖBB FOGÁSOS

24) Az önismeret 3 szintje

Tény, hogy gondolataink és cselekedeteink többsége robotpilótán (önmüködően) működik. Ez sem feltétlenül rossz dolog! A szokásaink, a berögzült gyakorlataink, a belső késztetésünk és reakcióink visznek

Elolvasom ➤
Rágcsálnivaló

22) Eljött az apokalipszis kora!

Először is nyugi! Nem összeomlásról írok, hanem az ógörög jelentéséről, ami feltárás, kinyilvánítás… Megfigyeltem amúgy a hetekben magamat, és jött csomó érzés, érzelem, amit el

Elolvasom ➤


Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz te is!